Mat fra Norge

Besatt av thai

Terje Ommundsen er kokken som har mani på thaimat. Men han understrek­er at norske råvarer kler også det thailandsk­e kjøkken. I tillegg må du ha et lite batteri av orientalsk­e ingrediens­er, fra grønnsakbu­tikken eller supermarke­det.

- TEKST PER A. BORGLUND FOTO STIAN BROCH

OMMUNDSEN kan se tilbake på snart 30 år på kjøkkenet, og driver i dag restaurant­ene Plan og Aahan i Oslo, i tillegg til kafeen Plah Home.

– Gode råvarer er noe av det viktigste for å lage god mat, og vi er alle omgitt av fantastisk­e råvarer, både i Thailand og i Norge, sier Ommundsen. I sin nye bok Thai-obsessed har han brukt lokale råvarer så langt det har vaert mulig, men uten å gi slipp på de autentiske, thailandsk­e smakene.

Gode smaker i fleng

I Ommundsens bok finner du hovedingre­dienser som svinenakke, reker, kyllinglår, entrecôte, krabbe, østers, svinefarse, skatevinge, flatbiff, medisterde­ig og breiflabb, for å nevnte noen. I tillegg vil du trenge mange former for frukt og grønnsaker, som ikke er veldig vanskelig å få tak i her i landet. Ris vil vaere viktig å ha i hus, og skal du gå løs på oppskrifte­ne er det lurt å bunkre en god del typiske asiatiske remedier, som fiskesaus, palmesukke­r, soyasaus, forskjelli­ge typer paste (som curry) og selvsagt mye chili, hvitløk, koriander, sitrongres­s osv. Og en forbausend­e stor mengde sjalottløk! En kombinasjo­n av innvandrer­butikker og en forretning av typen Meny bør kunne hjelpe deg med det meste.

Thai-obsessed byr også på en skikkelig original kombinasjo­n av «fremmede» ingrediens­er og en norsk klassiker. I rød thai-iste skal det nemlig ikke bare rød thai-te, som henger på greip, men også 130 gram Vikingmelk-pulver (som i sin tid ble utviklet på Østre Toten), pluss vann, sukker og kondensert melk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway