Mat fra Norge

SKAKKELAKS FRA ETNE med pepperrotr­ømme, dillmajone­s og syltede beter

-

Skjaer tynne skiver av en god røykelaks i ønsket mengde. Her bruker jeg Skakkelaks fra Etne fordi det er et godt lokalt produkt, men man kan selvfølgel­ig bruke andre typer røykelaks. sørg for at majonesen er glatt og blank hele tiden. Om du ser at den begynner å sprekke, kan du redde den med litt vann før du sper videre med olje. Synes du majonesen har passe konsistens, kan du la vaere å tilsette resten av oljen. Smak til med pepper, litt mer sitronsaft og eventuelt litt ekstra salt.

Pepperrotr­ømme

3 dl Rørosrømme saft av 1 liten sitron salt pepper

1 ts raspet pepperrot

Pisk alt sammen til det blir en luftig krem. Smak eventuelt til med litt ekstra pepperrot.

Dillmajone­s

2 eggeplomme­r

4 dl dillolje (se oppskrift under) 1/2 ts Dijonsenne­p saft av 1 liten sitron

1/2 ts salt litt kvernet pepper

Pisk eggeplomme­ne, salt, 1 ss sitronsaft og sennep godt sammen før du begynner å spe med en dråpe dillolje, deretter litt og litt olje. Pisk godt, og

Dillolje

5 dl nøytral olje 1 bunt dill 1 klype salt

Kjør alt sammen til en puré. Deretter heller du dette i ei gryte og lar det koke på middels varme i ca. 10–12 minutter. Sil gjennom et klede eller et kaffefilte­r, og avkjøl.

Syltede beter

1 rødbete 1 gulbete 200 g sukker 4 dl eplejuice 4 dl epleeddik

Bruk en mandolin for å skjaere betene til den tykkelsen du ønsker. Bruk deretter eventuelt en utstikker til å kutte betene i den fasongen du ønsker. Legg betene hver for seg i en plastboks eller en annen type beholder.

Kok opp en syltelake av sukker, eplejuice og eddik, og hell den over betene. Pass på at alle betene kommer under laken. Legg et håndkle eller et papir over. La gjerne betene stå til sylting natta over.

Savoykålpu­lver

4–5 blader savoykål

Tørk bladene på et bakebrett i ovnen på lav varme til de er tørre.

Kjør dem til pulver i en blender. Dette pulveret er fint å drysse over lakserette­n før servering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway