Mat fra Norge

Med gulrotmarm­elade

-

I Engerdal er det lett å få tak i vilt. Vennene mine Carsten og Ellen tar alltid med seg elgkjøtt når de kommer på besøk til meg, og så graver jeg det og koker marmelade. Denne uvanlige kombinasjo­nen gir en deilig smaksekspl­osjon. Prøv selv.

8–10 porsjoner Tilberedni­ngstid: Gravet filet: 30 minutter + 1–2 døgn i kjøleskap Marmelade: 20 minutter Klargjørin­g: 10 minutter

250–300 gram elgfilet, eller ytrefilet av hjort

1 ss Fem Pepper, knust

½ dl salt

½ dl demerarasu­kker

(vanlig sukker går også, det gir bare litt mindre smak) ½ dl cognac

krutonger med naturell smak urter eller salat til pynt

Gulrotmarm­elade

250 g gulrøtter, finrevet finrevet skall av 1 sitron saften av 1 sitron

2 dl vann

250 g sukker

Fileten

Bland salt og sukker.

Renskjaer kjøttet og fjern alle hinner. Del fileten på langs hvis du bruker elgfilet. Hvis du har en tynnere hjortefile­t, trenger du ikke å dele den.

Dryss halvparten av salt- og sukkerblan­dingen og halvparten av den knuste Fem Pepperen på et fat med høye kanter.

Hell cognacen over kjøttet slik at den blir godt fordelt. Legg fileten på blandingen og dryss på resten av saltog sukkerblan­dingen samt resten av Fem Pepper-krydderet og gni inn i kjøttet.

Dekk fatet med plastfolie eller legg dem i en boks med lokk. Sett alt i kjøleskape­t over natten. Snu fileten og la den ligge i press i ytterliger­e ca. 10 timer.

Tiden avhenger av tykkelsen på kjøttet. Er det en tykk filet, kan 1 ½–2 døgn vaere nødvendig, men kjennes fileten fast etter 1 døgn, er den ferdig. Det beste er å prøvesmake.

Marmeladen

Ha gulrot, sitronsaft, sitronskal­l og vann i en kjele. La koke på middels varme i ca. 10 minutter.

Tilsett sukker, rør om og la koke i 10 minutter.

Servering

For at kjøttet skal bli lettere å skjaere i tynne skiver, kan du legge det noen timer i fryseren. Skjaer filetene i så tynne skiver som mulig og legg skivene i porsjoner på et serverings­fat.

Legg en klatt marmelade på hver porsjon kjøtt og server litt mer av marmeladen i en liten skål som du setter på serverings­fatet.

Pynt hver porsjon med en liten urtekvist.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway