Mat fra Norge

Joacim Lund lager norsk versjon av Hawaiis nasjonalre­tt

Nå kan sushi ta seg en bolle

- TEKST OG FOTO JOACIM LUND

I FJOR VAR BRENT mat trendy i USA. Helt sant. Kokkene byttet ut sous videsirkul­atorene med flammekast­ere, magasinene trykket bilder av forkullede retter, helseblogg­erne varslet langsom, pinefull død og analytiker­ne mente at trenden hadde sitt utspring i folks lengsel etter det autentiske.

Her hjemme har sushi vaert trendy i mer enn ti år. Da jeg ba en nederlands­k venn beskrive Oslo etter å ha ruslet rundt i byen noen dager, oppsummert­e han det i to ord: Grus og sushi. Men andre trender kommer og går parallelt med den japanske tradisjons­maten. Burgertren­den har vedvart en stund. Peruansk ceviche er kanskje over toppen, hva vet jeg. Og plutselig er den hawaiiansk­e retten poké hetere enn solen, så trendy at Hawaii opplever en markant økning i antallet turister som besøker øyene.

Hvorfor?

Lar seg forklare

Setter jeg hele min beskjedne analytiske kraft inn, ender jeg opp med tre grunner til at akkurat poké ble en stor trend. Ingen av dem handler om nordmenns lengsel etter det autentiske.

1. Retten er omgitt av visuelt godteri og populaerku­lturelle referanser. Surf, Hawaii-tema med palmer, bølger og nostalgisk­e trykk med hula huladamer, blomsterkr­anser og bastskjørt.

2. Poké er rask og veldig god mat.

3. Poké-bølgen treffer sunnhetsbø­lgen. Dette er virkelig sunn hurtigmat, noe som ikke er hverdagsko­st.

Kanskje finnes det en fjerde grunn også, nemlig at det hele minner veldig om den allerede superpopul­aere sushien, dekonstrue­rt og lagt i en bolle. Alt dette kan vaere årsaker til den nyvunne popstjerne­statusen. Men i pokés tilfelle er det faktisk mulig å spore popularite­ten tilbake til én dame.

First we take Manhattan

I oktober 2015 skrev New York Times’ restaurant­anmelder Ligaya Mishan om Sons of Thunder, en relativt nyåpnet, men likevel konkurstru­et poké-sjappe på Manhattan. Mishan er opprinneli­g fra Honolulu, og beskrev maten og stedet med en varme og entusiasme som klarte å narre hipsterne til å slippe spisepinne­r, burgere, surøl og alt annet de måtte ha i hendene og stille seg i kø utenfor Sons of Thunder. Så til de grader populaert ble det, at poké-sjappene snart poppet opp som paddehatte­r på Manhattan. Da tar det normalt ikke så lang tid før noen prøver lykken med samme konsept i Los Angeles. Kanskje svinger en kokk fra Paris eller London innom og reiser inspirert hjem, kanskje fanger asiatiske medier opp trenden, og så har du det gående.

Selv Oslo har nå fått sin egen pokérestau­rant, Pacific Poké på Bislet.

Aloha!

I det hawaiiansk­e øyriket handler mye naturlig nok om sjømat. Poké betyr visstnok å dele, skjaere eller kutte, og begynte som så mye annet med en praktisk greie. Fiskerne kastet avskjaer fra fisken i en bolle sammen med alt annet de måtte ha for hånden, inkludert alger, tang, grønnsaker, nøtter, blomster og fjas. Men fellesnevn­eren er altså alltid rå fisk, i alle fall i de oppskrifte­ne jeg har sett. For jeg har ikke vaert på Hawaii, i alle fall ikke siden 1986, og for å vaere aerlig husker jeg ikke hva jeg spiste, bare at jeg surfet på et boogieboar­d på Waikiki beach, kuttet opp skinnlegge­ne på koraller og fikk en blomsterkr­ans av en søt lokal jente som het Sonya.

Denne gangen strakk ikke reisebudsj­ettet til, det ble Bislet.

Hurtigmate­ns Formel 1

Det første som slår meg når jeg bestiller maten på Pacific Poké, er hvor raskt det går. Fra jeg kommer inn til jeg har maten foran meg, tar det et halvt minutt. Alt ligger klart, det er bare å legge det i bollen. Det neste som slår meg, er hvor innbydende det ser ut, med sjømat og planter og rike farger. Altså: Allerede før jeg har smakt, kan jeg slå fast at poké er raskere, sunnere og mer fristende enn McDonalds-mat.

Etter hvert som jeg spiser meg gjennom lagene står det stadig tydeligere for meg at poké består bastskjørt­testen, et helt reelt fenomen som handler om at ting som er kule i syden ikke nødvendigv­is er like kule hjemme. Du kan godt gå med sarong når alle andre gjør det på en øy i Asia et sted, men når du er tilbake på kontoret, ser det ut som om det har revnet for deg. En stor, hvit cowboyhatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway