Mat fra Norge

Nordmann velger vin på verdens beste restaurant

Vi vedder en syltet maur på at du har hørt om Noma. Den danske restaurant­en åpnet for 15 år siden, og har fire ganger blitt kåret til verdens beste. Stjernekok­ken René Redzepi har plassert det nordiske kjøkken på verdenskar­tet, sammen med bl.a. sommelier

- TEKST OG FOTO MORTEN BIBOW

NOMA (som står for Nordisk Mat) åpnet for 15 år siden og fikk sin første Michelin-stjerne i 2005, hele tiden under stjernekok­ken René Redzepis knivskarpe ledelse. Og en av hans nøkkelmeda­rbeidere og medansvarl­ig for suksessen er norske Mads Kleppe.

Et helt nytt Noma

I 2017 stengte Noma, men kun for å ta en pause. Nå har et helt nytt Noma åpnet, litt lenger utenfor Københavns bykjerne. Den nye adressen er naer fristaden Christiani­a, på en eiendom som tidligere huset et minedepot.

Vi kommer til noe som ligner på en byggeplass. Sommelier Mads Kleppe fra Bergen venter på oss ved inngangen, og byr på en omvisning.

– Her har vi bedre plass til å boltre oss, og har fått mer fred og ro fra bytrafikke­n og en konstant strøm av nysgjerrig­e turister, smiler han.

Nye Noma ligger kun 7–8 minutter sykkeltur fra Kongens Nytorv, og har ikke prioritert å ha parkerings­plass for biler. Her i gården nytes mat og drikke i en grad at kjørbarhet­en går kraftig ned.

Nordisk boplass

Nye Noma er designet fra bunnen av, og ikke av noen hvem-som-helst. Det er den kjente danske arkitekten Bjarke Ingels som har tegnet prosjektet, som er tydelig inspirert av den nordiske boplassen, der langhuset dannet sentrum for aktivitete­ne.

Resultatet er imponerend­e. Minimalist­isk i sitt uttrykk, funksjonel­t og lekent i det praktiske. På en mesterlig måte har teamet klart å integrere det modige og nytenkende i det steingamle konseptet. Og som

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway