Mat fra Norge

Hendige håndbøker i lommeforma­t

- PAB

SPISELIGE VILLE VEKSTER

Anna-Elise Torkelsen, Hermod Karlsen

SALTVANNSF­ISKER

Stig Werner, Hermod Karlsen 60 sider

69 kroner (per stykk) Vigmostad & Bjørke

HÅNDBØKER er fine greier, men det blir liksom ikke helt fint før både format og materiale gjør dem egnet til å vaere med ut på tur. Det gjør disse (det finnes flere titler i serien), med 10,5 x 15 centimeter som vitale mål. Da går de fint i en lomme. Og sidene er en form for plastlamin­ert, slik at de tåler noen dråper regn eller litt sprut fra havet.

I stuing og sauser

Boka om spiselige ville vekster inneholder rundt 40 forskjelli­ge arter, med tydelige tegninger og informasjo­n om bl.a. voksested og bruk. Du kan for eksempel laere at løvetann er best i salat, og at planten inneholder både A og C-vitamin, flere mineraler, jern, kalsium og fosfor. Engsyre er en plante du kan koke og bruke i supper, stuing og sauser.

Håndboken om saltvannsf­isker tar for seg like mange arter, og gir deg informasjo­n om habitat, føde, størrelse, agn, redskap og fiskemetod­er. Perfekt for den som er på jakt etter råstoffer til et bedre måltid. Du kan også lese deg fram til den norske sportsfisk­errekorden for hver enkelt art (for uer er rekorden 12,14 kilo, forresten) og eventuelt minstemål og fangsttid.

Så var det fiskene som objekt for eventuell moro på kjøkkenet. Om steinbit kan vi lese at det er en meget god matfisk, med fast kjøtt som egner seg i wok, på grill og i ovn. Men husk at blåsteinbi­t er vassen i kjøttet og verre å hanskes med. En sjøørret kan stekes, kokes, grilles og røykes. Den har mer spenst i kjøttet enn laks, og trenger minimalt med varmebehan­dling.

Litt kuriosa bør en hver bok inneholde. Om knurr (som er en fin matfisk, men det er ikke mange som bruker den) heter det at den har fått sitt spesielle navn etter «en markant knurrende lyd forårsaket av sammentrek­ninger i svømmeblae­ren når den føler seg truet.» Så da vet du det, hvis en merkelig fisk med høyt hode og smalnende kropp en dag sitter der og later som om den er en aggressiv hund av noe slag.

Ha også i bakhodet at du som er over 18 år må betale avgift til staten for å få lov til å fiske etter laks i sjøen. Wobbler eller sluker som imiterer brisling, tobis eller sild er fine som agn.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway