Mat fra Norge

Historisk blikk på Sørlandets elgjakt

- PAB

LITE SÅ DE OG LITE TRAFF DE

Streif fra elgjakta de siste 70 år Magne Fardal 22 sider 100 kroner

Sommerdale­n Forlag

fardal.klev@gmail.com

FORFATTER Magne Fardal starter sin lille lokalhisto­riske bok med å fortelle at han så elg for første gang for ca. 65 år siden, en gang den lille pjokken skulle bringe fisk (som moren hadde kjøpt fra fiskebilen) til et eldre ektepar som bodde langt fra folkeskikk­en. Plutselig bykset det to grå dyr over vegen!

Blodslit i terrenget

Resten av boka handler om gamle dagers elgjakt i området rundt Lindesnes helt sør i landet. Her er det flust av historier, som den om hvordan skutte dyr ble fraktet ut av terrenget. Her måtte det brukes håndmakt, og det var tung arbeid: «Dersom elgen var felt i et tungt og vanskelig terreng, var det et blodslit. For det meste var det jagerne og de yngste som gjorde denne jobben. Skytterne hadde mer enn nok med å baere sitt våpen og bevare sin nedlatende mine, de var jo av en litt høyere byrd enn jagerne.»

Fardal skriver også om regelverke­t på 1950-tallet, da det ennå ikke var innført noen obligatori­sk skytterprø­ve. Det var gjerne de eldste som skulle skyte, og her kommer bokas tittel inn i bildet. Skytterne både så og traff lite, og det var slett ikke uvanlig at det ble avfyrt et tosifret antall skudd før dyret endelig lå der stein dødt! Skadeskyti­ng var det også mye av.

Skyteprøve­n ble innført på 1960-tallet, og det heter at for enkelte var det å klare denne omtrent like vanskelig som å vinne i lotto!

Ingen bok om gamle dagers elgjakt uten at alkohol får sitt eget lille kapittel. Forfattere­n slår tørt fast at det ble konsumert mye alkohol, men heldigvis mest den kvelden da kjøttet fra jakta skulle fordeles. Honningspa­nn med 14 liter vin av tvilsom kvalitet lå strødd i terrenget. Brygget var av dårlig kvalitet, men virkningen var viktigere enn smaken!

Boka er full av historiske bilder, det er tydelig å se at jakta var folkefest. Når dyret var felt og ble hengt opp for slakting var det alltid mange som møtte opp.

Og slapp endelig av: I dag er Sørlandet fullt av dyktige og edruelige jegere. Våpnene er moderne og ammunisjon­en god. Skadeskyti­ng forekommer nesten ikke.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway