Mat fra Norge

Vinterens festmåltid på hytta

Ja takk begge deler, tenker jeg, og har småviltjak­ta i tankene. Det å kunne jakte i vakre fjellområd­er med fantastisk­e høstfarger er noe av det fineste jeg kan tenke meg. Deretter kommer gleden av å kunne stelle i stand og nyte noe av det aller ypperste a

- TEKST OG FOTO ARNE HJELMTVEDT

VANLIGVIS er det rypa som ligger mitt hjerte aller naermest, men denne høsten fikk jeg også tilbud om å jakte skogsfugl. At skogsfugle­terrenget lå i området rundt egen hytte gjorde at jeg ikke hadde problemer med å svare et rungende ja til et slikt tilbud.

Jeg hadde egentlig svaert liten erfaring med skogsfuglj­akt, og oppdaget raskt at det var en viss forskjell på det å jakte rype, kontra skogsfugl. Her var bra med orrfugl, men jeg fant raskt ut at denne fuglen var kjapp, og hadde en egen evne til å komme seg vekk bak en furulegg eller to. Men etter diverse prøving og feiling, ble det faktisk noen orrhaner på sekken. Jeg kan berette at det var nesten like gjevt å felle den første orrhanen, som da jeg felte den første rypa for noen år siden. Vi blir visst aldri for gamle til å kjenne mestringsf­ølelsen.

Alt vilt serveres på hytta

Vi bruker alltid hytta som utgangspun­kt under småviltjak­ta. Derfor er det både naturlig og ekstra hyggelig å servere den eksklusive, reine og fine fjellmaten på samme sted. Disse måltidene serverer vi når jaktmarken­e ligger under ei tjukk kvit dyne av snø. Vi synes det er stas å vise fram et praktfullt vinterland­skap med utsikt rett inn i selveste Glittertin­dmassivet i Jotunheime­n, og ikke minst jaktmarken­e rundt oss, som også kler «den kalde, fine tida».

Spesiell saus

Vanligvis lager jeg en viltsaus til både tiur, orrfugl og rype. Denne gangen fikk jeg for meg noe nytt. Det vil si at kona og jeg var i Lom i sommer. Der oppsøkte vi Nye Brimibue for å spise middag. Her fikk vi servert en helt nydelig saus, som ble helt over grønnsaken­e. Denne kalte de en «krema blåmuggost­saus». Du verden hvor godt det smakte! Jeg fikk snakke med kokken, og spurte hva han mente om å servere en slik saus til rype og skogsfugl, noe han trodde ville passe helt fint. Dette tipset ble prøvd ut på hytta litt seinere, og smakene passet utmerket.

Og så lettvin å lage, a gitt!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway