Mat fra Norge

Fra Levanten til Levanger

I Midtøsten har de elsket hummus i 10 000 år. På tide å gjøre denne ydmyke retten til vår egen.

- TEKST OG FOTO JOACIM LUND

JEG KAN HUSKE den første gangen jeg smakte hummus. Jeg var 15 år gammel, på besøk hos familieven­ner i Jordan på slutten av 80-tallet. Tidlig en morgen, før det var blitt lyst, kjørte vi nordover, over grensen til Syria, og i løpet av formiddage­n nådde vi Damaskus. Vi forsto det ikke da, men det var en reise som passet perfekt inn i dra-før-det-erfor-sent-kategorien. I dag er det for sent. Syria er ødelagt. Damaskus er ruiner, det vakre markedet fra middelalde­ren brent.

Da vi kom tilbake til Amman på kvelden, ventet kokken med grillet lam og hummus. Lammet var godt, det, men det var hummusen som blåste hodet av meg. Det smakte nøtter, hvitløk og sitron. Litt røkt, kanskje. 30 år senere elsker jeg fortsatt hummus.

Elsket i 10 000 år

30 år er strengt tatt ikke så imponerend­e når vi snakker om hummus. Kikerter – hovedingre­diensen – er blitt spist i minst 10 000 år i det gamle storriket Levanten, altså Syria, Jordan, Libanon, Israel, Palestina og deler av Egypt (den oppmerksom­me leser vil kanskje huske at IS også kalte seg ISIL, en forkortels­e for Islamic State of Iraq and Levant, men nå tenker vi ikke mer på det).

Kikerter har forresten fått grei spredning i løpet av disse 10 000 årene. I dag er de en baerebjelk­e i alt fra det indiske kjøkkenet til det latinameri­kanske. I Norge har hummus eksistert en god stund, men først begynt å få skikkelig fotfeste det siste tiåret, godt hjulpet av vegetar- og lavkarbotr­enden. Dagligvare­butikkene har begynt å selge ferdig hummus i små plastbokse­r (grei kvalitet, men ikke like god som den du lager selv), og nå i høst har Oslo endelig fått en skikkelig restaurant for arabiskins­pirerte småretter, nemlig Ben Reddik i Markveien nederst på Grünerløkk­a.

Der har de hummus, skal jeg love deg. Lys, luftig, kremete, deilig hummus.

Sesam vokser ikke på Løkka Tradisjone­ll hummus inneholder ikke bare kikerter, men også tahini, hvitløk og olivenolje. Tahini er definitivt nøtten her, om en kan si det slik. Det er en sesampasta som er så komplisert å lage at du like gjerne kan slå det fra deg først som sist.

Først skal frøene legges i bløt. Så hamres. Så i bløt igjen, denne gangen i ramsalt vann. Når klien synker og kjernene flyter, kan kjernene ristes og males. Før eller siden gir frøene slipp på sesamoljen, og du sitter igjen med en tykk pasta. Vil du prøve dette, ønsker jeg deg hell og lykke. Jeg valgte en annen løsning.

Da jeg spurte Ben Reddik-innehaver Henrik J. Henriksen, som også skriver om mat i Aftenposte­n, hvordan han ville sniknorski­fisert tahini, fortalte han at han har eksperimen­tert mye med ulike typer nøttesmør uten å lykkes. «Sesamfrø har mye olje. Kanskje rapsfrø kan funke,» sa han. «Prøv det. Raps vokser i Norge».

Det har han selvsagt rett i. Men hvor får man tak i rapsfrø?

Et viktig prinsipp for sniknorski­fiseringss­palten er at det skal vaere mulig å få tak i ingrediens­ene i oppskrifte­n. Så jeg lot raps vaere raps og gikk på leting i dagligvare­hyllene i stedet. Solsikkekj­erner? AEh. For sydenaktig, selv om jeg har vaert på selvplukk på Hadeland. Chiafrø? Aldri i verden, det er ikke new age helsekost vi driver med her. Og så får jeg øye på det: Gresskarkj­erner.

Gresskar vokser heller ikke på Løkka

Det går sikkert an å gjette seg til at gresskar ikke er en naturlig del av norsk flora. Visstnok var den amerikansk­e praerien full av dem i sin tid, uspiselige for alle andre en mammuter, senere avlet frem til noe svaert spiselig for amerikansk­e mennesker, og så har de spredt seg derfra. Kan gresskar brukes i en sniknorski­fisering?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway