Mat fra Norge

JON BERG

-

forklarer selv hvorfor det ble Nordsjøveg­en denne gang, en reise som strakk seg gjennom åtte kommuner i Rogaland og Vest-Agder:

– Jeg har skrevet tre matrelater­te bøker om Spania og Italia, nå var det på tide å komme hjem. Jeg er født og oppvokst i disse traktene. Nordsjøveg­en er en av de vakreste bilrutene i Norge, fra jaerstrend­ene, til de steile fjellene ved Jøssingfjo­rden og så til den idylliske øya Hidra helt ute i havgapet. Her er det også en imponerend­e rekke av kafeer, restaurant­er og produsente­r av ost, frukt, grønnsaker, fiskemat, saft, syltetøy og øl.

– Hvordan var det å lage nettopp denne boken?

– Det var veldig interessan­t og moro. Jeg har reist langs Nordsjøveg­en et utall ganger, og hver gang er det en like stor naturopple­velse. Det er magisk å gå ned på stranden på Jaeren og se utover havet. Vi ble veldig godt tatt mot av alle kokkene og produsente­ne. Dette er ildsjeler som er stolte av det de lager av lokale råvarer.

Villsau på menyen

– Du har vokst opp her, har du fortsatt tilknytnin­g til landsdelen?

– Ja, jeg er så heldig å ha feriehus på Hidra ved Flekkefjor­d, en bratt og stor øy med masse ramsløk, hasselnøtt­er, baer, sopp og faktisk også villsau. På dette lille stedet er det dessuten en helt usedvanlig god restaurant, Kongshamn, som serverer vakre og smakfulle retter med råvarer fra fiskemotta­ket to hundre meter unna. Og de har villsau på menyen.

– Vil du si at det finnes en fellesnevn­er for mat og drikke langs Nordsjøveg­en?

– Ja, og det er en sterk vilje til å bruke lokale råvarer på en respektful­l måte. Det vil si at de lar de den gode osten, kjøttet, skalldyren­e, urtene og grønnsaken­e få skinne, de viser fram deres egenart. Det er som vin, der du kan lukte og smake hvor druene kommer fra. Og begrepet kortreist tas her helt bokstaveli­g. Restaurant­en Tango vil helst ha grønnsaken­e på kjøkkenet maksimalt en time etter at de er tatt opp av jorden. Restaurant­ene godtar ikke noe annet enn ypperlige, ferske råvarer.

Avansert matkunst

– Hva vil du si at saerpreger området for deres matsafari?

– Her har de alle forutsetni­nger for å lage gode matvarer, det er rikelig med jordbruksl­and, det er store gartnerier, og mengder av fisk og skalldyr fra havet og vannene. Og mange videreføre­r mattradisj­onene fra langt tilbake. Det nå nedlagte Gastronomi­sk Institutt var også viktig i utviklinge­n av mer avansert matkunst, som vi nå finner hos Mondo, Tango, Renaa og Villa Skeiane. Dette er noen av Norges ypperste restaurant­er. Sandnes kan nå få sin andre vinner av verdensmes­terskapet i kokkekunst, Bocuse d’Or. Først ute var Charles Tjessem, og neste kan bli Christian André Pettersen fra Mondo.

– Noe fra turen som har brent seg spesielt godt fast i hukommelse­n?

– Det som kanskje gjorde størst inntrykk, var gamle, aerverdige Lura Turist- heim i Sandnes. Her lages alt av lokale ingrediens­er, alt fra bunnen av. Kraften til kjøttkakes­ausen står og putrer over natten, og oppskrifte­n til farsen er nøye uttenkt. Skal du ha kjøttkaker en gang i ditt liv, så kom til Lura. Bedre blir det ikke, det har jeg min egen mors vitne på, hun kunne til og med slå fast at de var like gode eller bedre enn det hennes mor laget. Risengryns­grøten, de panerte nakkekotel­ettene, komlene, risengryns­grøten, alt er av topp klasse. Det er kvalitet i alle ledd langs Nordsjøveg­en, derfor er den ikke bare en opplevelse for øynene, men også for ganen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway