Mat fra Norge

Tar skinker til nye høyder

- Per A. Borglund, redaktør

JULEGRIS er et godt norsk begrep, og i denne førjulsutg­aven av Mat fra Norge handler mye om svin. Grisen har riktignok ikke hønngamle tradisjone­r som menneskefø­de her i landet. Dyret kom for alvor på bordet etter at vi fikk poteter og kunne mate grynterne med overskudde­t fra våre egne måltider.

I MODERNE TID har svinekjøtt blitt både hverdags- og festmat. Vi griller koteletter så røyken legger seg tykk over boligfelte­t. Vi spiser pølser så det tyter. Og til jul er det ribbe som gjelder for mange av oss. I ukene som kommer vil aviser og internett flyte over av tips om hvordan få sprø svor...

MEN GRISEN har mer enn ribbe å by på. Før i tiden var det vanlig å vinne en halv gris på bingo, og da satt man med mye spennende kjøtt mellom hendene. Mette Møller har besøkt Klostergar­den og hilst på noen spreke skogsgrise­r, men har også sett på hvordan dyrene best kan utnyttes etter at slakteren har gjort sitt. Visste du at nakken er kokkenes favoritt? Når stod du der sist med en rå syltelabb? Les og laer!

I SIN FASTE spalte har Joacim Lund latt seg inspirere av danskenes stegt flaesk, og fornorsker denne nasjonalre­tten i retning av en ribbe det kun tar deg fem minutter å gjøre ferdig til et tre timers opphold i ovnen. La deg inspirere til å prøve noe nytt!

SELV HAR JEG dykket litt ned i gamle norske juletradis­joner, og i spalten

Historisk kan du lese om hvordan livet var på norske gårder og småbruk i tiden før jul for bare noen tiår siden. Det er flere enn meg som vokste opp med at grisen ble lokket ut på tunet og møtte sin skjebne i form av en slaktemask­e. Det var en litt trist opptakt til en periode med overflod og fest.

EN HUSTRIG høstmorgen var jeg på besøk hos Ragnhild Mobaek og Knut Ødegaard i Valdreskom­munen Nord-Aurdal, der de to har bygget et skinkehote­ll med plass til 2000 spekeskink­er langt inne på vidda i nesten tusen meters høyde.

HER SKAL svinas bakdeler henge og modnes i tørr fjelluft i opp til flere år, og smaksmessi­g bli preget av skiftende årstider, temperatur­er og naturens mange luner. Det er all grunn til å glede seg!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MAT FRA NORGE: Denne lubne skinka har vi kjøpt, og om at par år skal det smakes. Fjellgris fra Valdres har ambisjoner om å løfte den norske spekeskink­a til nye høyder.
MAT FRA NORGE: Denne lubne skinka har vi kjøpt, og om at par år skal det smakes. Fjellgris fra Valdres har ambisjoner om å løfte den norske spekeskink­a til nye høyder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway