Mat fra Norge

Tre timer var nok i Bagn

På papiret så det lovende ut. Men et planlagt døgn i Bagn endte med kun en utsøkt middag.

- TEKST OG FOTO PER A. BORGLUND

FOR Å TA DET kjapt: Bakeriet i Bagn har muligens «De beste bakervaren­e langs E16», men de har bare åpent torsdag – søndag. Meierifoss­en Kro ser hyggelig ut, men på døra møtes du av det ikke saerlig opplysende skiltet «Vi åpner når vi kommer, og stenger når vi går.» Døra var låst.

Så var det Ellingsaet­er Sport & Turistsent­er, et sted langt inne på åsen i vest som frister med både kafeteria og overnattin­g. Det var bare så synd at bommen fire kilometer før målet ikke adlyder noen former for kreditt- og betalingsk­ort. Den holdt i stedet en potensiell kunde på trygg avstand.

Og bare så det er nevnt, Polet i Bagn var selvsagt også stengt denne mandagen.

Triumf på tallerkene­n

Så var det oppturen. Endelig fikk jeg spise på Valdres Mathus, veikroa som ble kåret til vinner av konkurrans­en Årets veimat i bladet Motor i 2016, og som var i finalen også året før.

På grunn av alle bomturene på formiddage­n stod jeg på trappen her akkurat i det menyen skifter fra lunsj til middag. Da fikk jeg valg som rømmestekt ørret, karbonader og kylling. De fleste rettene kommer

i to størrelser, avhengig av hvor sulten du er. Det er supert.

Jeg ba pent om en tallerken ertesuppe som forrett, og det var null og niks problem å få denne i halv størrelse og da til 45 kroner. Suppa var super, med gule erter, spekekjøtt og en haug med grønnsaker. Det fulgte med godt brød, flatbrød og smør.

Hovedrette­n, en 150 grams (liten porsjon, altså) ytrefilet servert på en glovarm planke, var en triumf. Den lille biffen var rosa og fin, mør og med masse smak av modnet kjøtt. Den lett grillede potetmosen var gyllen, feit og velsmakend­e. Det fulgte med en bakt tomat og en perfekt dampet brokkolikv­ast. Sausen var basert på fløte, med masse sopp og hele, grønne pepperkorn. Var jeg virkelig på en veikro? Det føltes som å spise på en bedre restaurant. Den flotte retten kostet bare 289 kroner og var verdt hvert bidige øre. VALDRES MATHUS Valdrestun­et butikksent­er Telefon: 61 34 64 85 kafe@valdresmat­hus.no valdresmat­hus.com Åpningstid­er: Mandag – torsdag 9–19, fredag 9–20, lørdag 10–17 og søndag 11–18.

 ??  ?? SUPERDIGG: Det er ikke mye som slår en glovarm tallerken ertesuppe med spekekjøtt og godt brød attåt. VEIKRO: Det er hyggelig hos Valdres Mathus, men det som serveres minner mest om noe som hører bedre restaurant­er til. Og hver dag er det en dagens husmann på spisekarte­t, som tirsdagens og onsdagens flesk og duppe og raspeball torsdag og fredag.
SUPERDIGG: Det er ikke mye som slår en glovarm tallerken ertesuppe med spekekjøtt og godt brød attåt. VEIKRO: Det er hyggelig hos Valdres Mathus, men det som serveres minner mest om noe som hører bedre restaurant­er til. Og hver dag er det en dagens husmann på spisekarte­t, som tirsdagens og onsdagens flesk og duppe og raspeball torsdag og fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway