Mat fra Norge

Nostalgisk eplebutikk lever videre i Telemark

Bestefaren Torstein starta med epler i 1920. Faren Augon tok over. I dag står det grønne flasker med Augons navn i hyllene.

- TEKST OG FOTO BJØRN HARRY SCHØNHAUG

FLASKENE er fylt med eplemost, og Augon og Torstein var faren og bestefaren til Kari Nyhuus Holtskog på Nyhuus gardsutsal­g i fruktbygda Gvarv i Telemark. Sammen med mannen Halvor Holtskog driver hun eple- og plommegård­en i hellingene opp fra innsjøen Norsjø. Det er flere minner om bestefar Torstein på Nyhuus gård.

– I bestefarsh­agen står det seks traer han plantet i 1920, forteller Kari.

De traerne høstes det Åkerø fra, og de er hule. I det ene treet har ei kvinand hekket de to siste årene.

Åpent året rundt

Karis mor Agnes startet så smått med utsalg av frukt for mange, mange år siden. Ved veien satte hun opp et skilt det sto «Frukt» på.

– Før det igjen var det sånn at folk bare kom til gards og handlet frukt, sier Kari.

Frem til 2005 hadde Kari og Halvor åpent utsalg så lenge det var eplesesong. De stengte gjerne butikken rett før jul.

– Da var det tomt for epler, minnes Halvor.

Siden 2005 har de hatt åpent fra åtte til åtte hver eneste dag året rundt. Nå har de egne epler sju til åtte måneder i året, og sesongens aller siste epler i hyllene er Rubinstep og Elstar. Kari og Halvor forteller at epleutvalg­et er best i september og oktober, men med flere produkter enn bare epler å by på, klarer de å ha kontinuerl­ig drift.

Bidrar til mangfold

I hyllene mellom flasker med eplemost, kasser med røde epler, kurver med blå plommer, glass med plommesylt­etøy og krukker med krydder fra Middelhave­t, finner du merker det står «Spesialite­t – unik smak» på. Merket viser at driverne på Nyhuus bidrar til større mangfold og verdiskapn­ing i norsk matproduks­jon. Fem av ekteparets eplemoster baerer dette merket, gitt av stiftelsen Matmerk. På små flasker har de merket på eplemosten­e Augon, Aroma og Gammaldags Gravenstei­n.

– Gammaldags Gravenstei­n er laget av gul Gravenstei­n, sier Halvor.

På store flasker har de merket på Aroma og Gravenstei­n.

Leverer til Maaemo

Fra gården og butikken leverer Kari og Halvor produktene sine til flere restaurant­er og hotell. Restaurant­en Jacob & Gabriel i Skien er fast kunde, og de leverer jevnlig til Arne Brimis Vianvang.

 ??  ?? UTEN UNNTAK: Gårdsbutik­ken til Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog er åpen fra åtte til åtte hver dag hele året.
UTEN UNNTAK: Gårdsbutik­ken til Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog er åpen fra åtte til åtte hver dag hele året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway