Mat fra Norge

Anmeldt: Du Verden i Hammerfest

- TEKST OG FOTO PER A. BORGLUND

Du Verden har blitt en liten restaurant­kjede. Filialen i Hammerfest har en fabelaktig beliggenhe­t.

SENTRALT på byens havneprome­nade finner du restaurant­en, som er samlokalis­ert med Smarthotel Hammerfest. Her har du følelsen av å sitte oppe på bølgene å spise, og det svekker ikke den maritime følelsen at byens brannvesen plutselig dukker opp for å spyle panoramavi­nduene ved hjelp av sine høytrykksl­anger og en flaske Zalo!

De øvrige Du Verdenrest­aurantene finner du i Svolvaer, Tromsø og Alta.

VELKOMSTEN

Vi så ingen betjening, men fant selv et vindusbord oppe i 2. etasje, som de selv kaller Platået. Etter kort tid hadde vi fått menyer og bestilt noe å drikke.

MENYEN

Mer enn stor nok, med fire forretter, seks valg av hovedrette­r med fisk og tre med kjøtt. I tillegg kommer bl.a. burgere, salat, pasta, en vegetarret­t og tre valg spesielt for barn. Du Verden har også en tapasmeny, og til lunsj har du så mye som ti valg.

MATEN

Grillet tørrfisk er en slags signaturre­tt her i huset, og jeg minnes med glede mitt første møte med denne i Svolvaer. Her i Finnmark koster den 335 kroner, og fisken er stadig like lekker. Ikke mye slår smaken av en riktig utvannet og tilberedt tørrfisk. Men tilbehøret her var rotete både i utseende og smak, det hadde holdt lenge med bacon, blomkål, sennepssau­sen og kanskje noen gode poteter.

Forretten av røkt hvalkjøtt (169,-) er også en sikker vinner, servert med ruccola, rødløk, pepperrot og alt for mye rømme.

På lunsjmenye­n er det ikke mye som minner om lokale råvarer, men både fish´n chips og fiskesuppe kan jo fylles med ingrediens­er fra havet utenfor vinduet. Så veldig kortreiste var nok ikke verken rekene eller laksen i suppen. Ikke spesielt spennende, men helt grei kremet fiskesuppe med gulrøtter og stangselle­ribiter. Den var både varmende og mettende, og priset til 195 kroner.

Fish´n chips er noe vi helst forbinder med de britiske øyer, men det er ingenting i veien for å tilberede denne retten også i Finnmark. Her har de valgt sei som ingrediens, i stedet for torsk eller hyse. Det kunne blitt et spennende alternativ, men seien har trolig vaert innom fryseren først. Derfor var den tørr og pregløs i smaken. Deigen rundt var sprø og fint krydret med salt og pepper.

De frityrstek­te potetene og salaten til holdt grei standard, men uten dressing ble sistnevnte rett og slett smakløst og litt kjedelig.

Dessertene var derimot riktig skuffende. I multefylke­t Finnmark blir det litt traurig med multesorbé­t (119,-) som flyter ut som en tykk saus. Smaken av viddas gull er der, men veldig lite tydelig.

Den medfølgend­e pannacotta­en med Daim og tindved var heller ingen smaksbombe.

Sjokoladef­ondanten (115,-) hadde en i overkant tørr skorpe. Kremen i midten var riktignok smaksrik og holdt fin tykkelse, mens den medfølgend­e kulen av kirsebaeri­s kunne klart seg uten sjokoladeb­itene i.

SERVICE

Hyggelig og effektiv, men det er irriterend­e at du ikke kan gjøre opp regningen der du sitter. Du må ned til disken i første etasje for å dra kort.

VALUTA FOR PENGENE

Du Verden har priser som skulle tilsi at maten hadde et litt høyere nivå. Menyen bør kanskje kuttes litt, slik at kjøkken kan perfeksjon­ere noen av rettene?

KONKLUSJON

I sum en helt grei middags- og lunsjopple­velse, men ikke noe mer. Et lite pluss for hyggelig betjening. Og selvsagt trekker det opp med en formidabel utsikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway