Mat fra Norge

10 fakta om ribbe

- TEKST PER A. BORGLUND

Svineribbe er for mange selveste julematen. Og hvert eneste år melder bekymringe­n seg igjen: Hvordan få sprø svor? Her er 10 punkter du kan kose deg med mens du gleder deg til 24. desember.

LOGISK: Å tilberede og spise ribbe ble vanlig samtidig med at støpejernk­omfyrene ble tilgjengel­ig for folk flest, tidlig på 1900-tallet. Først da ble det mulig å tilberede retten slik vi kjenner den i dag.

HISTORISK: Hanna Winsnes skrev i 1845 at «Ribbeenste­k steges paa en Time, og kan endog steges i en stegepande, naar den kun bliver vel passet for at braendes.» Fettet ble til saus, blandet med eddik og sennep.

HÅND I HÅND: Det ble ikke vanlig å produserte kjøtt fra svin før potetene kom hit til landet, på 1700-tallet. Først da ble det nok avfall fra husholdnin­gene til å fø på dyret med den lekre og fete ribba.

IKKE SLANKEKOST: 100 gram stekt familierib­be inneholder 39,6 gram fett. 80% av ribba er spiselig.

76%: Andelen husstander på Østlandet som spiser svineribbe på julaften. Tallet for Vestlandet er 14%, der er det pinnekjøtt som dominerer.

500 GRAM: Beregn så mye ribbe per voksen person, da har du nok til ribbe på frokostbor­det dagen etter også.

VIKTIG: Ribbe må gnis inn med salt og pepper 3-4 dager før den skal stekes. Oppbevares i kaldt kjøleskap.

FRA 1914: Henriette Schønberg Erkens oppskrift på ribbenstek, i sin helhet: «Steken knaekkes, vandes 1 time, indgnides med pepper og salt, laegges i stekepande­n med bensiden ned, paaheldes det kokende vand og saettes i sterkt ophetet ovn ca. 2 timer.»

TRE TYPER: Tynnribbe er den klassiske juleribba, med mye fett og smak. Midtribbe har kotelettka­m og bein, mye godt kjøtt. Familierib­be er midtribbe der beinet er skåret av kotelettka­mmen, for tiden den mest populaere varianten.

FAST FØLGE: Medisterka­ker, pølser (gjerne sossiser), kokte poteter, sennep, rød- eller surkål er vanlig tilbehør til ribbe. Øl og akevitt er mye brukt. Polet har to typer akevitt spesielt tilpasset svineribbe.

 ??  ?? ANVENDELIG: Ribbe av svin er ikke bare råstoff for den klassiske julemiddag­en, men kan også bli til bacon og spareribs på grillen.
ANVENDELIG: Ribbe av svin er ikke bare råstoff for den klassiske julemiddag­en, men kan også bli til bacon og spareribs på grillen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway