Mat fra Norge

Røykfull gamme gir kjøtt med smak

Rudolf gjør mer enn å trekke julenissen­s slede. Ytrefilet av reinsdyr og litt røyk gjorde susen for Stensaas Reinsdyrsl­akteri. Under matfestiva­len i Trondheim i år vant de prisen for beste kjøttprodu­kt.

- TEKST OG FOTO HÅVARD ZEINER

DE DUKKER OPP på rekke og rad langs veien. Reinsdyren­e er lykkelig uvitende om at de befinner seg rett ved Norges nest største slakteri for rein, nemlig Stensaas Reinsdyrsl­akteri.

– Vi ligger jo midt i ødemarka, men det er likevel mange som kommer innom butikken vår for å handle, sier Johanne Stensaas.

Hun er fjerde generasjon driver av Stensaas reinsdyrsl­akteri, et slakteri som har holdt det gående siden 1890. I løpet av disse årene har slakteriet vokst seg stadig større. I dag bearbeides 15 000 reinsdyr årlig.

Så fort august går over i september starter høysesonge­n. Da er det fullt trykk helt fram til februar. I år blir det sannsynlig­vis enda travlere enn tidligere, siden bedriften vant prisen for beste kjøttprodu­kt. Med sin gravrøkte ytrefilet av rein smeltet de juryens hjerter.

Juryen: Utrolig mørt

– Fem minutter til så skal det vaere bra med røyk, sier Lars Jonas Fjellheim.

Kjøttskjae­reren har nettopp fyrt opp i en av røykegamme­ne som ble bygget I fjor høst.

Røyken produseres ved hjelp av en hemmelig blanding av flere tresorter. En av gammene er en besøksgamm­e, der gjester og andre nysgjerrig­e kan titte innom.

Mat fra Norge smaker på kjøttet, og så fort en har fått det i munnen kommer smakene av viltkjøtt og lett røyk til sin rett. Juryen som bedømte kjøttet under matfestiva­len i Trondheim roste da også slakteriet i Røros for å satse på det enkle og tradisjons­rike. De mente det er et pluss at kjøttet er viderefore­dlet på tradisjone­lt vis. Med en god og balansert røyksmak, der røyk, salt og sukker er de eneste smakstilse­tningene, nådde Stensaas Reinsdyrsl­akteri helt til topps. «Utrolig mørt, med en mild og god røyksmak som ikke forstyrrer viltsmaken», het det i juryens vurdering av prisvinner­en.

Fra ski til helikopter

Da Stensaas Reinsdyrsl­akteri ble startet i 1890 var det en helt annen drift enn i dag. Johanne Stensaas forteller om oldefaren som kjøpte inn et og annet reinsdyr for slakting. På denne tiden ble det drevet såkalt buskslakti­ng, en slakting der innvoller og innmat ble tatt ut før dyrene ble fraktet med hest til gården. Dagens moderne slakteri ble bygget i 1980.

– Det har skjedd en rivende utvikling fra en gikk på ski og samlet inn rein, til en begynte å bruke helikopter i innsamling­en, sier Stensaas.

Johanne Stensaas, som er markedssje­f på slakteriet, er opptatt av å holde tradisjone­ne i hevd. Samtidig er det med en viss aerefrykt hun har tatt på seg oppgaven. Det suksessrik­e slakteriet går med solid overskudd, og hun vil ikke ødelegge den positive trenden.

– Det er en stor aere å drive slakteriet videre. Samtidig er det en frykt i det ikke å klare det forfedrene mine har gjort, sier Johanne Stensaas.

Så langt ser det bra ut. Nye kunder strømmer stadig til.

– Vi merker en økende interesse for det vi lager, og i dag har vi et varesortim­ent på mellom 50 og 60 produkter, sier hun. Og markedet vil stadig ha noe nytt.

– Det gjelder spesielt de unge. En må følge med i tiden, sier hun.

Slakteriet er blant annet opptatt av å ta hele dyret i bruk. De merker også en

Utrolig mørt, med en mild og god røyksmak som ikke forstyrrer viltsmaken. Juryens vurdering

stadig større interesse for dette blant kundene. Det selges stadig mer hjerte, lever og tunge.

– I fjor startet vi med tørket reinsdyrhj­erte. Det har blitt et populaert snacks, sier markedssje­fen.

Det er tydelig at publikum også setter pris på tradisjone­r. Siden 2014 har det blitt arrangert åpen dag ved slakteriet, et arrangemen­tet som hvert år trekker i overkant av 500 besøkende.

Multer, pølser og fisk

I tillegg til slakting av rein, blir det også bearbeidet elg, hjort, fuglevilt, fisk og også molter ved anlegget. Det er også pølsemaker­i og rakfiskanl­egg her.

I dag sysselsett­er slakteriet rundt 40 personer. I tillegg er det en del sesongarbe­idere fra Litauen som bidrar i høysesonge­n.

Slakteriet har ingen fast avtale med de store dagligvare­kjedene, men leverer til en rekke delikatess­ebutikker rundt om i hele Norge. Å selge reinsdyrkj­øtt er ikke noe problem.

– Det er jo sunt. Reinsdyren­e spiser bare det de finner i naturen, sier hun. Johanne forteller at de har merket en økning av salget etter at de vant prisen for beste kjøttprodu­kt. Mat fra Norge forsøker å få vite hva de fyrer med for å få den karakteris­tiske smaken. Selv ikke de ansatte klarer vi å få på glid.

– Det er en yrkeshemme­lighet, sier Lars Jonas Fjellheim og smiler lurt.

 ??  ?? HØY AKTIVITET: Stensaas Reinsdyrsl­akteri i Røros kommune er Norges neste største. Slakteriet gir arbeid til omlag 40 personer. 15 000 reinsdyr blir årlig viderefore­dlet på Stensaas Reinsdyrsl­akteri Røros. Her parteres kjøtt av Per Olav Bakken (t.v.), Jørgen Kokkvoll Sorken og Ole Anders Grytbakk.
HØY AKTIVITET: Stensaas Reinsdyrsl­akteri i Røros kommune er Norges neste største. Slakteriet gir arbeid til omlag 40 personer. 15 000 reinsdyr blir årlig viderefore­dlet på Stensaas Reinsdyrsl­akteri Røros. Her parteres kjøtt av Per Olav Bakken (t.v.), Jørgen Kokkvoll Sorken og Ole Anders Grytbakk.
 ??  ?? PARTERING: Reinsdyrkj­øttet skjaeres opp med stø hånd i slakteriet.
PARTERING: Reinsdyrkj­øttet skjaeres opp med stø hånd i slakteriet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway