Mat fra Norge

KJØTTKAKER MED KÅLSTUING

-

6 porsjoner

Kjøttkaker er en av rettene folk over hele verden forbinder med Norden, selv om konseptet finnes i alle land. De nordiske kjøttkaken­e er ganske like, men kjøttypen og krydrene som brukes, varierer. Her i landet har kjøttkaken­e så høy status at de var en het kandidat til å bli vår nasjonalre­tt.

Tradisjone­lt serveres kjøttkaker med brun saus, kokte poteter, tyttebaers­yltetøy og erte- eller kålstuing. Det er en god rett å servere når grønnsaken­e nettopp er blitt høstet og vaeret begynner å bli kaldere.

Kjøttkaker

700 g kjøttdeig

1,5 ts salt

1 ts hvit pepper

½ ts muskat

½ ts malt ingefaer

1 liten rødløk, finhakket 3 ss potetmel

1 egg, stort

1,4 dl melk

2 ss olje

Brun saus

80 g smør

80 g mel

1 liter oksekraft ½ ts salt hvit pepper

Kålstuing

1 ss salt

700 g kål, i små biter 50 g smør

50 g mel

5 dl melk en klype muskat hvit pepper

Kjør kjøttdeig og krydder i en kjøkkenmas­kin. Tilsett rødløken, etterfulgt av potetmel og til slutt egg og melk mens kjøkkenmas­kinen kjører, og puls til du har en jevn farse. Ha en skål varmt vann klart når du former kjøttkaken­e. Dypp en stor skje i vannet, så i farsen, og form rundt 16 store kjøttkaker med hendene. Varm opp en stor stekepanne tilsatt 2 ss olje. Brun kjøttkaken­e på begge sider. Sett til side.

Til den brune sausen smelter du smøret i en stor gryte. Pisk inn melet og la det koke i 6–8 minutter over middels varme mens du rører ofte til du har en mørkerbrun, men ikke brent, masse. Tilsett kraften og saltet. Ha kjøttkaken­e i den brune sausen og kok opp. Senk varmen og la kjøttkaken­e småkoke i 15 minutter. Smak til.

Mens kjøttkaken­e koker, koker du opp en annen gryte med vann. Tilsett salt, så kålen, og kok på middels høy varme i 15 minutter, til kålen er mør når du stikker i den med en kniv. Hell av vannet og sett til side. Smelt smøret i en panne. Pisk inn melet og kok i 1–2 minutter. Tilsett melk og muskat, og kok til stuingen tykner. Vend inn den kokte kålen. Krydre med salt og pepper.

Server kjøttkaken­e og kålstuinge­n med kokte poteter, ertestuing (eller kokte erter) og tyttebaers­yltetøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway