Mat fra Norge

Kronikk: Bård Hoksrud

Det er en stor glede å overta det politiske ansvaret for norsk landbruk. Det er en naering som går godt; det blir investert for 8,5 milliarder kroner per år i moderniser­ing og omstilling.

- TEKST LANDBRUKS- OG MATMINISTE­R BÅRD HOKSRUD

DET ER GODE inntektsmu­ligheter, og stor interesse blant ungdom for landbruksf­ag på videregåen­de skoler. Produksjon­sviljen er stor, for kjøtt, mjølk og egg er det et press mot at det blir produsert mer enn det som blir solgt.

Nye markeder og mangfold er derfor viktige stikkord for utviklinge­n framover. Jeg vil her trekke fram noen eksempler på hva som skjer i norsk landbruk.

Gode muligheter i grøntsekto­ren

I 2017 ble det importert poteter og grønnsaker for 3,4 milliarder til Norge. Selvforsyn­ingsgraden for grønnsaker er på ca. 50 prosent, mens den for frukt er nede på ca. 5 prosent. Samtidig har forbruket av frukt/baer/grønnsaker i Norge økt 24% siste 10 år, og er nå dobbelt så høyt som på 1960-tallet. Norsk produksjon har ikke økt tilsvarend­e, og mye av forbruksve­ksten de seinere åra er blitt dekt opp med import. På grøntsekto­ren er det, i motsetning til andre områder i norsk landbruk, gode muligheter for å øke produksjon­en.

Fruktbygda Sauherad

Sauherad kommune i mitt eget hjemfylke Telemark er et godt eksempel på de muligheten­e som ligger i fruktsekto­ren. Her har det de siste årene vaert en rivende utvikling slik at det nå er 100 aktive fruktprodu­senter. Hvert fjerde eple som spises i Norge kommer nå fra Sauherad. De er også i ferd med å bli store på moreller og plommer. I løpet av en femårsperi­ode planlegges det investerin­ger på 175 millioner kroner i nyplanting og utstyr for produksjon og viderefore­dling. Fruktnaeri­ngen gir nå et solid bidrag til naeringsut­vikling, arbeidspla­sser og skatteinnt­ekter for Sauherad.

Lokalmat er omsetnings­vinner Omsetninge­n av lokalmat har de siste årene økt langt sterkere enn matmarkede­t generelt. Salget er siden 2010 blitt mer enn fordoblet, og er nå rundt 5 milliarder kroner. Både nordmenn og utenlandsk­e turister er interesser­t i, og villig til å betale for, et større matmangfol­d, mat som har en identitet og historie, mat som gir en opplevelse. Målet er en ny dobling av lokalmatsa­lget opp til 10 milliarder innen 2025.

Fra 8 til 267 typer akevitt

Nylig hadde jeg gleden av å stå for den offisielle åpningen av Norsk Akevittfes­tival på Gjøvik. Det var den åttende gangen festivalen ble arrangert. Mer enn 50 arrangemen­t samlet over 30 000 besøkende gjennom tre dager.

Norsk akevitt er et godt eksempel på hva som er mulig å få til. Akevitten har hatt en formidabel reise de siste 10-årene. Mens vi i 1986 hadde åtte typer akevitt, ligger det nå 267 ulike akevitter i Vinmonopol­et sine lister.

Norge er nå verdensled­ende på akevitt. Akevitt er det brennevine­t som framfor alt har blitt oppfattet som det norske brennevine­t. Det er en internasjo­nal trend mot økt etterspørs­el etter akevitt.

Akevitteks­porten doblet på få år Fersk statistikk fra Landbruksd­irektorate­t viser at verdien av eksport av akevitt fra Norge har økte fra 87 millioner kroner i 2012 til 197 millioner kroner i 2017. Tyskland, Danmark og Sverige er de store mottakerla­ndene, men også land som Australia, Brasil, China, USA, Israel, Japan, Filippinen­e, Russland, Singapore og Thailand står på kundeliste­n. Det selges nå akevitt fra Norge til

På grøntsekto­ren er det, i motsetning til andre områder i norsk landbruk, gode muligheter for å øke produksjon­en.

hele 37 land over hele verden.

Bak tallene skjuler seg oppkjøpet av, og flyttingen av danskenes største brennevins­merke, Aalborg Akvavit, til Norge. Det er jo litt morsomt at vi nå produserer danskenes flaggskip her i Norge.

Berg gård, Inderøy

Tidligere ble all norsk akevitt produsert av Vinmonopol­et. Dette produksjon­smonopolet ble oppløst i 2005. Arcus har nå 80% av produksjon­en. Resten av produksjon­en deles av noen halvstore, og etter hvert mange svaert små produsente­r spredt over hele landet. En av disse er Svein Berfjord på Berg gård på Inderøy, der de driver med gris, sau og akevitt. I 2017 stod akevittpro­duksjonen for halve omsetninge­n på Berg gård.

Berfjord startet med akevittpro­duksjon for tre år siden, og er i dag inne på Vinmonopol­et med seks ulike akevitter. Hans nyeste variant, «Den gyldne Aquavit» er laget bare med norske råvarer. Det gjelder også karven, som er hentet langs den Gylne Omvei på Inderøy.

På Kimerud gård i Lier-bygda Tranby lager Ståle Håvaldsen Johnsen landets første akevitt som er lagret på tre ulike typer fat; sherry-, madeira- og nye franske eikefat, såkalt trippel cask. Halvparten av produksjon­en går til tolv land i Europa. I tillegg selger han til USA, Singapore og Hong Kong.

 ??  ?? FORFATTERE­N: Landbruks- og matministe­r Bård Hoksrud.
FORFATTERE­N: Landbruks- og matministe­r Bård Hoksrud.
 ??  ?? I VEKST: Sauherad kommune i ministeren­s hjemfylke Telemark er et godt eksempel på de muligheten­e som ligger i fruktsekto­ren. Hvert fjerde eple som spises i Norge kommer nå fra Sauherad, skriver Bård Hoksrud.
I VEKST: Sauherad kommune i ministeren­s hjemfylke Telemark er et godt eksempel på de muligheten­e som ligger i fruktsekto­ren. Hvert fjerde eple som spises i Norge kommer nå fra Sauherad, skriver Bård Hoksrud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway