Mat fra Norge

Ellen hjelper deg med bakst til førjulstid­ens arrangemen­ter

Etter å ha vaert mamma i straks 20 år, vil jeg påstår at jeg har vaert med på såpass mange barnehagea­vslutninge­r, skoleavslu­tninger, idrettsavs­lutninger, korpsavslu­tninger, loppemarke­der, bursdager, 17. mai og gudene vet hva, at jeg kan si et og annet om

- TEKST OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

IKKE BARE HAR jeg lagd et utall av dem, men jeg har også spist meg gjennom min andel.

Og nå er det sesong for dem igjen. Det skal avsluttes til jul og nyttår både her og der, og langpannek­akene dukker opp over en lav sko. Og det er ikke så rart. Det er en veldig enkel måte å mette mange på og det er slett ikke avansert. Likevel har jeg sett panikken bre seg i ansiktet på både mødre og fedre når ordet kakebaking står på lista over gjøremål til juletrefes­ten eller korpsavslu­tningen. Hvordan skal vi komme oss gjennom dette?

«Bake-Ellens» bekjennels­er

Her vet jeg at mange tyr til ferdigpakk­er. Ikke et vondt ord om det, jeg har selv tydd til en slik pose når tidsnøden har vaert på sitt aller største, men jeg har passet på å gjemme «den gule posen» nederst i handlekurv­en for å ikke bli avslørt. «Bake-Ellen» driver da ikke med sånt. Joda, det gjør jeg, men jeg er ikke stolt av det. Og mens jeg er inne på bekjennels­er. Jeg har også prestert å spørre om oppskrifte­n på en kake jeg syntes var så god på en skoleavslu­tning, som viste seg å komme fra en ferdigpakk­e. Moren bak var ikke så høy i hatten da hun fortalte det. Det ble vår hemmelighe­t.

Men nok om det. Jeg vil gjerne vise deg at det er fullt mulig å lykkes med langpannek­aker (og kaker generelt selvfølgel­ig) så lenge man har en god og enkel oppskrift. Jeg vil påstå at flere av disse kakene tar nesten like kort tid å lage som posevarian­ten og er minst like enkle. Til alle mine venner som sier de ikke kan bake, svarer jeg at de bare ikke har funnet den rette oppskrifte­n ennå. Her er de altså, klipp ut oppskrifte­ne og laminer dem. Her får du dem servert på sølvfat.

Alle kan bake

Sjokoladek­ake er et sikkert valg på denne typen tilstelnin­ger. Og jeg må si at jeg gjennom årenes løp har utviklet en veldig god sans for hvilke kaker man bør gå etter på kakebordet. Selv digger jeg kaker som er litt fudgy og har en del fuktighet i seg. Så ved den minste antydning til den slags vinner du meg. Spesielt om du har vaert raus med glasuren i tillegg. Min oppskrift er en slik kake. Den har jeg laget utallige ganger, og jeg blir ikke lei. Det samme har flere av mine venner. Kaken røres sammen på fem minutter og inneholder ikke egg.

Rundt juletider synes jeg også det er passende med en krydderkak­e. Krydderkak­en min inneholder heller ikke egg, og er like kjapp og enkel å lage som sjokoladek­aken. Den smaker som pepperkake­r, men er saftig og myk i stedet for sprø og knasende. Det kaller jeg min type kake. Ostekremen på toppen gjør det hele enda litt bedre. Jeg har også valgt å ta med den klassiske norske ostekaken, som «alle» lager, men jeg har laget den i langpanne og i julerødt. Kan det bli mer perfekt?

I tillegg har jeg lagd to varianter basert på gjaerdeig: Bollekake og tekake. Sistnevnte er en tradisjone­ll trøndersk kake, som også blir kalt skuffkake. Den andre er rett og slett en løs bolledeig slengt i en langpanne og toppet med baer. Perfekt når du ikke orker å trille boller, men fortsatt har lyst på gjaerbakst.

Så om du står på butikken med «den gule posen» i handa, redd for å bli avslørt eller bekymret for om du er i stand til å lage kaken selv, prøv da vel! Jeg er sikker på at du klarer det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway