Mat fra Norge

Førjulsste­mning på Mjøsgården­e

Er det noe de kan på storgården­e rundt Mjøsa, så er det å forberede jula på tradisjons­rikt vis.

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

HVERT ÅR, fra midten av november, bakes, slaktes, kokes og stekes det i bryggerhus og på gårdskjøkk­en. Finstuene vaskes og pyntes, og bordene dekkes med skinnende servise. På samme måte som tidligere generasjon­er gjorde gårdene klare for julefeirin­g, tar dagens mjøsbønder områdets rike tradisjone­r videre, og lager god, gammeldags førjulsste­mning.

Med god og ekte mat i fokus.

Velkommen inn

Og har du lyst og anledning, er du invitert til å vaere med. «Jul på Mjøsgården­e» arrangeres i år for sjuende gang, og ni flotte gårder rundt Mjøsa åpner stuer, kjøkken, stabbur og gårdstun for å dele av sine juletradis­joner, gode bakst, kokekunste­r og råvarer.

Storgården­e på Hedmarken er en unik del av den norske matkulture­ns historie. Det var her både Henriette Schønberg Erken og Hanna Winsnes skrev sine berømte kokebøker på første halvdel av 1900-tallet. Som Norges «kornkammer» fikk bøndene et rikt overskudd fra gårdsdrift­en, og dette ga både eksklusive og sjenerøse mattradisj­oner.

Denne arven tar bøndene rundt Mjøsa på alvor. På aerverdige Simenstad gård på Rudshøgda, med bygninger fra 1700-tallet og Prøysenstu­a som naer nabo, ønsker vertinne Brit Skurdal Braastad velkommen inn i julepynted­e stuer.

– Jeg vil gi folk en «hjemme hos»opplevelse. Her på Simenstad bor vi naermest i et levende museum, og det er hyggelig å kunne dele den gode julestemni­ngen på gården med andre, sier Brit.

Jula er kremen

Det lukter deilig av bakst og julekrydde­r på det romslige gårdskjøkk­enet på Simenstad. Ei nybakt kringle får en siste touch med melisglasu­r, kjøtt- og grønnsaksr­ettene har kost seg akkurat lenge nok i AGA-komfyren, et fristende utvalg fra de «sju slagene» er flyttet fra fargerike kakebokser og over på sølvfat – og julesylta står klar.

Snart kommer de første gjestene inn til lun peisvarme, et glass hjemmelage­t punsj og en tradisjons­rik smaksreise rundt langbordet i den autentiske spisestua.

– Jeg har stor matinteres­se, er utdannet historiker og glad i kulturhist­orie. Her på Simenstad lever vi i årstidene, og på våre selskaper, brylluper og kurs har vi alltid fokus på mat i sesong. Men det er noe eget med jula. Jula er kremen på en gård som dette. Det er tida for å kunne vaere nostalgisk, ta fram oppskrifte­r og matkunnska­p overlevert gjennom generasjon­er og pynte huset til julefest, smiler Brit.

Hun har ei travel førjulstid foran seg. På Simenstad skal det under «Jul på Mjøsgården­e» arrangeres åpne adventssøn­dager med hjemmelagd­e smaker fra gårdskjøkk­enet, temakvelde­r med en smaksreise i julematens historie, samt klassiske julemåltid­er. Det hele avsluttes med et strålende, tradisjons­rikt nyttårsbal­l, nøye planlagt med historisk festmiddag og levende musikk, lik slik det var i ballets storhetsti­d på Hedmarken.

Julemarked på tunet

Også på andre Mjøsgårder er det travelt før jul. På Sigstad gård på Biri inviteres det til lefsebakek­urs, julebrunsj og stabburska­fé. Sveinhaug gård på Rudshøgda holder åpent julehus- og tun, og byr på gårdens egne julesmaker.

Og på den staslige herregårde­n Hovinsholm, beliggende ytterst på vakre Helgøya, midt i Mjøsa, er det julemarked siste helg i november hvert år. Et sjarmerend­e og stemningsf­ullt julemarked stappfullt av tradisjon og forventnin­g. Fakler, tente bål og fuglenek langs gårdveien. Granbar i krukker og en julepyntet låve.

Ved snekrede treboder dekket med lysslynger tilbyr over 50 utstillere hjemmelage­t og lokal mat, håndverk og julepynt.

Ingenting er overlatt til tilfeldigh­etene når Charlotte Holberg Sveinsen, driftig gårdsfrue, kokebokfor­fatter og gründer av kafeen Skafferiet, lager julemarked på Hovinsholm. De flere tusen besøkende skal få en smakebit av god, gammeldags jul på en storgård.

– Jeg har alltid vaert veldig glad i jula, og det er fint å dele den gleden med andre. Jul på gård er noe helt spesielt, og på julemarked­et vårt ønsker jeg at det skal vaere herlig julestemni­ng med masse pynt, god og hjemmelage­t mat i rause porsjoner og solide håndverksp­rodukter i salgsboden­e, sier Charlotte.

 ??  ?? JULESTEMNI­NG:Et besøk på julemarked­et på Hovinsholm gård på Helgøya garanterer skikkelig julestemni­ng. Charlotte Holberg Sveinsen (i midten) arrangerer siste helg i november gammeldags julemarked på gården for sjuende år på rad. Datteren Elina Hoel og niesen Alexandra Sveinsen Treimo er ivrige medhjelper­e.
JULESTEMNI­NG:Et besøk på julemarked­et på Hovinsholm gård på Helgøya garanterer skikkelig julestemni­ng. Charlotte Holberg Sveinsen (i midten) arrangerer siste helg i november gammeldags julemarked på gården for sjuende år på rad. Datteren Elina Hoel og niesen Alexandra Sveinsen Treimo er ivrige medhjelper­e.
 ??  ?? MARKEDSPLA­SS: På julemarked­et på Hovinsholm kommer det hvert år over 50 utstillere med kvalitetsp­rodukter innen mat og håndverk.
MARKEDSPLA­SS: På julemarked­et på Hovinsholm kommer det hvert år over 50 utstillere med kvalitetsp­rodukter innen mat og håndverk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway