Mat fra Norge

Verden kommer naermere

-

DA JEG I 2011 fikk banket igjennom at det magasinet du nå holder i hånden skulle hete Mat fra Norge, så jeg ikke for meg at vi skulle bruke trykksvert­e på søtpoteter, vindruer, aprikos, quiona og gresskar. Men alt dette dyrkes i Norge, trives i vårt klima og gir det norske matfatet et større mangfold.

STRUTS har vi derimot ikke skrevet om, for det «eventyret» tok slutt tidlig på 2000-tallet. «Millioner av statskrone­r er kastet bort på norsk struts, en naering som nå står helt på kanten av stupet. Alt gikk galt for det eksotiske dyret som plutselig dukket langhalset opp på norske garder», skrev Dagbladet i 2002. Karl Johan Selmer, leder for Norske Strutseopp­dretteres Forening, sa til avisen at «Får vi ikke skikkelig salg på norsk strutsekjø­tt i år, er det kroken på døra for hele strutsenae­ringen.»

DET VAR KANSKJE ikke så rart at det gikk som det gikk. «Både forbrukere og kokker har klaget på kvaliteten på strutsekjø­ttet. Seigt og smakløst, mener mange. Butikkjede­ne ønsker ikke å selge norsk struts», ble det skrevet. Og den overdimens­jonerte fuglen lot seg knapt slakte.

DA ER DET ENKLERE med lama, det opprinneli­g Sør-Amerikansk­e dyret som lever og trives f.eks. i Uvdal, på grensen til Hardangerv­idda. Derfor kunne vi med bortimot største selvfølgel­ighet for noen utgaver siden trykke oppskrifte­n på hvitløksma­rinert ytrefilet av lama, servert med rotmos, grønn salat og tyttebaer. Du snakker om internasjo­nal forbrødrin­g på én og samme tallerken.

AKKURAT NÅ sitter jeg og leser i avisen Demokraten at Thea Haugeruds ni asiatiske vannbøfler er utrolig vennlige og kjaerlige, og på sikt skal besetninge­n i Indre Østfold gi melk til ekte mozzarella og selvsagt kjøtt. En bøffelokse kan bli 1200 kilo tung.

OG I DENNE UTGAVEN av Mat fra Norge dukker det jammen opp nok en eksotisk ulldott. Alpakka er et ord som klinger godt i ørene på de av oss som vokste opp med Stompa på TV-skjermen, og i Østfold blir de pussige dyrene til ull og svaert velsmakend­e kjøtt.

SÅ HVA BLIR det neste? Jeg ser for meg at vi før eller siden må dra til Kristiansa­nd for å skrive om nakkekotel­etter av sjiraff ...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SNADDER: Denne spekepølsa av alpakka fra Østfold er siste nytt innen sjangeren mat fra Norge!
SNADDER: Denne spekepølsa av alpakka fra Østfold er siste nytt innen sjangeren mat fra Norge!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway