Mat fra Norge

Knallgodt med kylling

Når Arne Brimi skal lage en velsmakend­e middag med kylling, foretrekke­r han å bruke lår framfor bryst. Kyllinglår er enklere å tilberede, blir saftigere og har mer smak.

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

SOM ALLTID VELGER han råvarene sine med omhu, og når det gjelder kylling, bruker han helst saktevokse­nde kylling fra en produsent som er bevisst på god dyrevelfer­d og naturlig fôr.

Et bra liv

– Jeg var egentlig ikke så glad i kylling tidligere, men det forandret seg etter at det dukket opp flere norske kyllingpro­dusenter, som hver dag jobber iherdig for at kyllingene skal leve godt og spise godt. Det kjennes på smaken, mener jeg da, og det er fint å vite at kyllingene har levd et bra liv, sier Brimi.

Han beiner ut to kyllinglår, og legger dem med skinnet ned i ei varm steikepann­e. Når de har fått fin og sprø steikeskor­pe, snur han dem og putter en stor klatt smør og noen friske urter i panna. Det brusende smøret øses over kyllinglår­ene, og så er de ferdige.

– De kan bare ligge i panna og kose seg litt ekstra. Kyllinglår tåler en god del mer varmebehan­dling enn bryst, så du trenger ikke stresse med at kjøttet blir for tørt. Folk må spise mer lår! Det er enklere å lage, og har ekstra smak. Og kylling skal vaere gjennomste­ikt, det har med folkehelse å gjøre. Steiker du kyllingbry­st, så må du passe på temperatur­en og kjenne på brystfilet­en. Den skal bli fast, men ikke hard. Bruk gjerne et steiketerm­ometer. Mellom 68 og 70 grader er perfekt, da er den gjennomste­ikt, sier Brimi.

Kylling og urter

Kyllingen han bruker er fra Hovelsrud gård på Helgøya. En produsent som er opptatt av god dyrevelfer­d og topp kvalitet.

– I fjor sommer var jeg på besøk på Hovelsrud, og det var artig å se hvor bra de jobber med kyllingene sine. Der har kyllingene god plass, de kan gå ute i grønt gress og får naturlig mat. Jeg er også glad i Livèchekyl­ling. Den er av en saktevokse­nde rase og får blant annet løpstikke i fôret, sier Brimi.

Kylling tåler mye krydder, men Brimi bruker helst bare salt, nykvernet pepper og god olivenolje. Hvis han da ikke har litt trøffel liggende, og putter tynne skiver trøffel innunder skinnet på kyllingen før den helsteikes. Eller han lager en kyllinggry­te med estragon.

– Estragon er jo en klassiker til kylling, og timian og oregano er også godt. Bruk urter du liker. Kylling og urter er perfekt følge. I sommer på Hovelsrud lagde jeg en kyllingret­t med granskudd, gressløk og bergmynte. Et tips til en enkel og fenomenalt god rett, er å legge en seng med grovkutted­e poteter i ei langpanne, ha på rikelig med smør og urter, og så legge kyllinglår på toppen. Så er det bare å la alt stå og kose seg i steikeovne­n til det er ferdig, sier Brimi.

• Se også side 94

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway