Mat fra Norge

Det finnes en øl til alt

Tre retter, ti forskjelli­ge typer øl og ikke ett riktig svar på hvilket øl som passer best til det du spiser. Du kan leke deg med smaker og kombinasjo­ner og finne det som er din favoritt. Og det ikke noe som er feil.

- TEKST OG FOTO PIA STRØMSTAD

– DET FINNES EN ØL for enhver smak og enhver anledning. Påstår du at du ikke liker øl, har du bare ikke smakt den rette, ler Hege Ramseng.

Hun er kommunikas­jonssjef i Bryggeri og drikkevare­foreningen, som organisere­r alt fra de store industribr­yggeriene til små gårdsbrygg­erier. Til sammen brygges det rundt 3000 typer øl i Norge. Det gir mye å velge i og stor bredde. For øl er ikke bare lyst eller mørkt, bittert eller sødmefylt. Det finnes noe sånt som 800 ulike smakskompo­nenter i øl. Bitterhet, syrlighet og fruktighet er smaker som er lette å kjenne igjen. Øl kan også ha en tydelig note av sitrus, ananas og tropisk frukt. Mørkt øl kan ha et hint av kaffe og sjokolade. I tillegg finnes det hundrevis av andre smakstoner.

– Derfor er øl perfekt til all mat, understrek­er Hege Ramseng.

– Også til sjokolade, wienerbrød og bløtkake.

Det blir ikke bløtkake, ikke wienerbrød heller når Hege Ramseng inviterer til temaet «Damer og øl». På Jonathan Grill på Hotel Britannia i Trondheim har de i stedet satt sammen en treretters meny med smaker som spenner fra tomat og svinekjøtt til kimchi og syrlig rabarbra. Bente Otnes fra E. C. Dahls bryggeri, Silje

Eggen fra Faeby Bryggeri og Liv Bogen fra Hogna Brygg har fått utfordring­en med å finne øl som kan matche de tre rettene.

Men først en aperitiff, en E. C. Dahls pils på flaske. Den er brygget på trøndervan­n, og kjennere mener at det smaker litt annerledes enn pils fra E. C. Dahls på boks som tappes i Oslo. Det er en lys og lett pils uten mye humle som smaker godt når det er varmt og man vil ha noe lett. Og det blir servert i et vinglass. Det kan godt vaere litt stil.

Industribr­ygg eller håndverksb­rygg

Bente Otnes har jobbet som brygger på E. C. Dahls i 30 år. Bryggeriet er en institusjo­n i Trondheim, grunnlagt i 1856 og det største bryggeriet i regionen. De brygger alt fra pils og pale ale til weissbier, surøl og en og annen batch med ufiltrert eksport brygget i samarbeid med trønderroc­kerne Motorpsych­o.

Faeby Bryggeri er den rake motsetning­en, et lite bryggeri på Faeby gård i Verdal nord for Trondheim. Gården er fra 1200tallet, og Silje og Jørund Eggen overtok familiegår­den i 2013. I dag driver de med potetprodu­ksjon i tillegg til bryggeri- og restaurant­virksomhet. Jørund Eggen og

Arne Marius Haugen står for ølbrygging­en. Silje er vertinne og ansvarlig for servering og bar. På Faeby brygger de øl inspirert av amerikansk «craft beer» der humlen spiller hovedrolle­n, men også mer tradisjone­lle tyske, britiske og belgiske ølsorter med mer malt og gjaer.

Liv Bogen i Hogna Brygg er utdannet ølsommelie­r. Bryggeriet på Singsås sør for Trondheim, begynte som et kjøkkenben­kprosjekt, men fikk raskt voksesmert­er og flyttet produksjon­en inn i det gamle S-laget i bygda. Der brygger de 34 ulike sorter øl, 12 av dem på trøndersk malt. I 2021 ble Hogna Brygg utpekt til Gaselle-bedrift og fikk i tillegg Sparebanke­ns baerekraft­pris. Det var også det første håndverksb­ryggeriet som tappet på boks helt fra begynnelse­n av.

Med hint av sjokolade og tørket frukt

Når man setter øl til mat, kan man gjøre akkurat som når man velger vin. Man kan finne et øl som gjentar noen av de samme smakseleme­ntene som i maten, et øl som forsterker syrlighet og sødme, kraft og fylde. Eller man kan velge noe stikk motsatt. Og det er her moroa begynner.

Til forrett er det en tomatsalat med mild og syrlig mozzarella fra Vuku gårds

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway