Mat fra Norge

Tradisjons­kost på menyen

Det er mange år siden bilene på E18 passerte tett på Lierkroa, men det hindrer ikke gjestene i å finne veien til stedet der tradisjons­kost står på menyen.

- TEKST OG FOTO BJØRN HARRY SCHØNHAUG

PÅ KJØKKENET står Cevdet Bogatekin og rører i en stor gryte. Det er 15 år siden han tok over den godt kjente kroa noen minutter fra Drammen sentrum.

– Her serverer vi tradisjons­mat, som er den maten nordmenn liker best.

Mange bilister har svingt av fra E18, og mange måltider har blitt servert på de årene Cevdet har drevet Lierkroa. Skrur vi tida tilbake til slutten av 1960-tallet, var dette et sted veldig mange stoppet på enten på vei til ferie på Sørlandet, eller som en siste strekk før de vendte nesa hjem igjen. De gamle driverne fryktet at gjestene ville forsvinne da veien ble lagt om.

– Slik har det heldigvis ikke blitt, sier Cevdet.

Toppliste

Hele 80 prosent av kundene er stamkunder. Flere har dem har faste bord, og de kommer til samme tidspunkt uke etter uke. Tirsdager er det alltid bifftaller­ken å få, onsdager er det klassikere­n flesk og duppe, mens det på torsdager er fiskegrate­ng.

– Vi bruker alltid fersk fisk, lover Cevdet.

Søndager rykker familiene inn på kroa, og da er det stek som står på menyen. Hva slags stek, varierer med sesong og tilgang på råvarer. Kundenes absolutte favoritt er kjøttkaker i brun saus, bifflapska­us og biffsnadde­r.

Om det er retter på menyen som ikke funker, fjernes de fort fra tavla. Nå vurderer kjøkkensje­fen å innføre komle på torsdager, akkurat som tradisjone­n er på Vestlandet.

Stamkunden­e vet at det Cevdet og hans ansatte på kjøkkenet serverer, holder høy kvalitet.

– Hvis de får dårlig mat, det er høye priser og slett hygiene, så kommer det ikke kunder.

Cevdets oppskrift på suksess, er god hygiene i alle ledd, høy kvalitet på maten og super service. Som et eksempel nevner han at kunder som kommer ti minutter etter at lunsjserve­ringen stopper klokka 14, selvsagt får fra lunsjmenye­n om de ønsker.

– Vi vet at vi må lage mat som folk liker, og det tror jeg vi klarer her.

Lang historie

Da Cevdet Bogatekin, som har over 25 års erfaring som kokk og servitør med fagbrev, tok over Lierkroa, var omsetninge­n lav og ansatte få. I dag omsetter stedet for over to millioner månedlig, og det er 22 ansatte på hel- og deltid. Allikevel er ikke kjøkkensje­fen fornøyd. Han vil ha enda større omsetning, men han tror høye strøm- og matpriser fører til at faerre tar seg råd til å spise ute.

– Vi merker at faerre kommer, fordi de akkurat nå prioritere­r annerledes.

I tillegg til de mange stamkunden­e og folk som dropper innom, er det store selskapslo­kaler på Lierkroa, som mange benytter til både konfirmasj­oner, bryllup, selskaper og andre feiringer.

Ofte er det så enkelt at gode opplevelse­r gjør at folk kommer tilbake seinere. Mange av gjestene i dag er arbeidsfol­k, pensjonist­er og familier.

– Det er ikke så mye ungdom, sier Cevdet.

Unge vil ha pizza og kebab, og for å få det må de reise andre steder enn til Lierkroa.

For Cevdet er det viktig at det skal vaere ordentlig, det skal både vaere rent og se rent og ryddig ut, og gjestene skal slippe å vente lenge på maten. Små grep gjør at kundene blir ekstra godt fornøyde etter et besøk på kroa med en historie tilbake til 1958.

– Kaffen er med påfyll. Sånne små ting er viktige for folk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway