Mat fra Norge

SKAKKEPIZZ­A

-

Skal du bruke røykelaks på pizza, er det en fordel å bruke en mør og tørr røykelaks, slik som Skakkelaks.

Du kan også velge å bruke Skakkeaure. 3 g tørrgjaer

Pizzabunne­n bør vaere tynn. Smør 600 g Caputo 00 pizzamel eller

bunnen med aioli og legg akkurat passe vanlig pizzamel

med godt lagret norsk ost. På Skakke

Røykeri bruker de Fjellost fra Myrdal gard.

Stek pizzaen på 400–450 grader i 2–3 minutter, eller på en pizzastein i ovnen på maks temperatur. Ta ut pizzaen, legg på små biter av oppskåret laks eller ørret, og topp med ruccola, spinat eller kjørvel. Skakkepizz­a smaker helt konge!

Pizzabunn – til tre emner

4 dl vann – 37 grader 1,5 ts salt

1,5 ts sukker

3,5 ss olivenolje

Bland alt og elt i 10 minutter. Hev til dobbel størrelse. Etter heving legger du alt ut på bordet. Husk at du skal behandle gjaerbakst forsiktig. Del opp i ca. 350 g per emne.

Form forsiktig til en flat bolle. Strø litt semulegryn på et brett, legg pizzabolle­ne på og frys inn. Pakkes i poser etter frysing og legges tilbake i fryseren. Den kan tas ut av fryseren dagen før du skal spise pizza, og den kan tines i kjøleskape­t. Ha så litt semulegryn på den og dekk til med plast så den ikke tørker ut. La deigen stå et par timer i romtempera­tur før du former pizzaen.

Når du skal lage pizza, behandler du emnene forsiktig. Strø litt semulegryn på benken og trykk ut til rund form på ca. 30–35 cm. Ikke press ut mer luft enn nødvendig. Deigen skal strekkes med hender. Kjevle er fy!

Aioli

1 dl seterrømme

2 dl majones

1–2 fedd raspet/most hvitløk skallet og juicen av ½ lime 1 klype salt

2 klyper sukker

Bland alt godt sammen og smak til med lime, salt og sukker. Vaer forsiktig med hvitløken. Den blir sterkere når den har stått en dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway