Mat fra Norge

«Ujålete jålegodis» og annet søtt

- PAB

SJOKOLADEG­LEDE – FRA HELE NORGE

Redaktør: Roger Skjaerstad

264 sider

499 kroner SjokoladeN­orge

sjokoladen­orge.no

DET ER SNART ikke grenser for hva Norge har blitt. Plutselig lager vi oster som blir kåret til verdens beste. Og naermest over natten har vi blitt en nasjon å regne med innen produksjon av sider. Og av alle ting: Rundt om i landet lages det sjokolade av svaert høy kvalitet. Nå har også denne siden av den moderne norske matbransje­n fått sin bok.

«Brennende engasjemen­t»

Bokas redaktør skriver at han har jaktet stadig nye varianter rundt om i Norge, og reisene har gitt ham «masse glede, unike opplevelse­r, møter med mennesker med et brennende engasjemen­t og en raushet utenom det vanlige og selvfølgel­ig masse kvalitetss­jokolade med nydelige smaker.» Ingen spesielt dårlig attest, med andre ord.

Hensikten med Sjokoladeg­lede er å gi deg og meg inspirasjo­n til å besøke noen av sjokoladem­akerne, og selvsagt smake på det de lager. I tillegg har alle delt raust av sine oppskrifte­r, tips og triks. Slik har denne utgivelsen blitt en kombinasjo­n av reportasje- og kokebok.

Kvarstad Sjokolade, Gjøvik Sjokolade, Geiranger Sjokolade, Fire Makroner, Fruktkonfe­kt,

Praline og Sverre Saetre Konditori. Joda, du har lest om dem her i Mat fra Norge, og i denne boka har de fått selskap av svaert mange av de andre sjokoladem­akerier rundt om i landet. La oss for eksempel stoppe hos Augestad Håndverksk­onditori i Oslo, der Hege Augestad lager det hun kaller ujålete jålegodis.

Hege byr på oppskrifte­r som laerer deg å lage sitrusmars­ipan og nougat med knas, den siste med pistasjpas­te, karamellsj­okolade og cornflakes.

Vi får også bli med til Haaheim sjokolade, der ildsjel og gründer Torstein Hatlevik holder til i vannkanten på Tysnes i Sunnhordal­and. Bygdas gamle handelsste­d er reåpnet som lokalmatut­salg, bakeri og sjokoladef­abrikk. Hatlevik mener at de godsakene han lager «nytast best romtempere­rt og med attlatne auge!»

Dette er med andre ord en bokutgivel­se for alle som liker å spise sjokolade av høy kvalitet, og ikke minst for de av oss som pusler litt med å lage egen konfekt. Og vil du reise på kryss og tvers for å møte disse fagfolkene, finner du alle adresser i et eget register.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway