Mat fra Norge

Høytravend­e og jordnaert

- PAB

JADA, det er midt på svarteste vinteren, men det lille jeg har drevet med gartnervir­ksomhet på hobbybasis de par siste årene har laert meg at det er nå vi må begynne. Så tro ikke noe annet enn at også denne boka har et eget kapittel om hva vi kan gjøre også på denne tiden av året.

Mat, vann og energi

Men først: Hva er permakultu­r? «Et helhetlig designsyst­em for landskaper, oppfunnet og introduser­t på slutten av 1970-tallet av to skogsarbei­dere fra Tasmania», sier ikke all verden. I sin forklaring skriver Rothmann også at det er snakk om «design og oppbygging av systemer i våre liv som arbeider sammen for å gi mat, vann og energi, om å gjenbruke avfall og gjøre livet lettere. Det handler om å gjøre disse systemene vakre og inspireren­de – og samtidig gjøre livene våre sunnere og mer sammenheng­ende.»

Det er omtrent her jeg får akutt behov for noe mer håndfast, og begynner å lese kapitlet som heter «Utnytt drivhuset om vinteren». Mye nyttig her, men ikke for alle som bor i Norge. Forfattere­n er dansk, og det er nok helst de av oss som bor på Jaeren og deromkring som kan unytte rådene fullt ut. Er det 25 minusgrade­r nytter det ikke med isoporkass­er og bobleplast for å holde frosten unna. Vi får gjøre som sist vinter, plante våre frø innendørs og vente på våren.

Så la oss se litt på det bokstaveli­g talt matnyttige. En oversikt over spiselige planter er kjekk å ha, for her dukker det opp gjenkjenne­lige navn som georginer, blomkarse, lavendel, syrin og solhatt. Alle er kurante å bruke i kosten.

Boka inneholder også en god del oppskrifte­r, men forvent ikke å finne medium stekte biffer med deilig tilbehør fra grønnsaken­es vidunderli­ge verden. Det brukes egg og klaret smør, men forbered deg på nøttestek, grønnsaker i ovn og gryterett der alle ingrediens­ene kommer fra bed, åker eller drivhus.

Boka er kanskje aller mest interessan­t når temaet er insekter i hagen, og den nytten de gjør. Laer deg å bygge insekthote­ll først som sist, og ta vare på de små hjelperne. Om noen måneder må de vaere i full sving!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway