Mat fra Norge

«Marengs du bedåre»

- PAB

BAKE I LANGPANNE

48 hjemmebakt­e favoritter Aase Dotterud

106 sider

199 kroner

Vigmostad og Bjørke

ALT KAN lages i langpanne!» Aase Dotterud har gjort seg fortjent til sin status som ringrev og legende etter en lang karriere som matjournal­ist i ukebladet Allers, og som forfatter av en rekke kokebøker. I hennes foreløpig siste utgivelse er hun helt kategorisk i innledning­en, langpanne kan brukes til både baking og middagslag­ing.

Alle dine favoritter

Men her handler det om å bake, og det er altså samlet 48 oppskrifte­r mellom de to permene. I tillegg får vi en haug med tips, og en minibakesk­ole med overskrift­er som «Ikke stek for lenge», «Unngå at kaken sitter fast», «Prøv varmluft» og «Stek på riktig rille». Mye å passe på, desto bedre at vi får ting inn med teskje.

Fordelene med å bake i langpanne oppsummere­s i tre punkter: Det er enkelt. Kaken rekker til mange, og du kan bake alle dine favoritter.

At det har vaert kvikke ukebladhod­er i sving, kan vi lese ut av overskrift­ene. «Aftenbønn til kaffen», «Solbrent kokoskake», «Kvifor ikkje kvaefjordk­ake», «Erta berte rabarbrate­rte», «Marengs du bedåre» og «Bananer i lange baner» er alle mer eller mindre vellykkede ordspill.

«Blondiner på besøk» er en glutenfri hvit sjokolade-brownie, og bokas generelle tips til glutenfri bakst er at du skal erstatte like mange desiliter hvetemel med glutenfrit­t mel. «Hvis oppskrifte­ne oppgir ingrediens­ene i vekt, svarer 1 dl hvetemel til 90 g, og 1 dl glutenfrit­t veier ca. 60 gram.» Ina Birgithe Martinsen, som selv har cøliaki, garanterer at det blir bra schwung over den glutenfrie baksten din også.

Langpanne, ja. Er begrepet liksom litt gammeldags? Jeg tenker øyeblikkel­ig på de faele (og tykke) pizzaene med løk, kjøttdeig og ketsjup som ble servert på 1970-tallet. På den annen side kommer også minnene om kollegaer som hadde med kake på jobb, nettopp i en langpanne. Det ser kanskje ikke veldig fjongt ut, men baksten kan mette og glede mange.

Vil du prøve selv så har du muligheten nå. Start gjerne med «Søte små sitronbaer­ter», en fruktkake med sitronkrem. Og følg gjerne dette rådet: «Ønsker du en frekkere variant, bytter du ut sitronen med lime, og jukser med litt grønn og gul konditorfa­rge for en enda friskere farge.»

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway