Mat fra Norge

Klippfiskh­istoriens smørside

-

KLIPPFISK OG KJAERLIGHE­T

Historien om Christian Johnsen og Jensine Wilhelmine Øwre og Norsk klippfiske­ksport

Mette Johnsen Bonne

196 sider

346 kroner

Påtrykk forlag

paatrykk.no

DETTE ER EN skildring av det som omtales som norsk klippfiske­ksports gullalder, og historien er ført i pennen av oldebarnet til hovedperso­nene. Mette Johnsen Bonne vokste selv opp i Villa Retori i Molde, en praktfull villa (som stod ferdig i 1875) med en storslagen park som var åpen for folk flest til bestemte tider.

Språklige kontraster

Det første som slår den som åpner denne boka er det store og rike billedmate­rialet. Mye av dette er hentet fra private samlinger, og er aldri før blitt publisert. Her er det mennesker, hus, miljøer, seilskuter og selvsagt klippfisk. Fotografie­ne rommer alt fra et ufattelig slit (alt ble gjort for hånd) til naermest voldsom rikdom og velstand. Tidligere bøker om norsk klippfiskp­roduksjon har også dokumenter­t hardt arbeid og dårlige kår for de som håndterte fisk. Her får vi også den andre siden av saken i form av tydelige bilder. Johnsengår­den i Kristiansu­nd fremstår som det reneste slott, med møbler, arkitektur og malerier som forteller om stor rikdom. Billedteks­ten «Christian Johnsen fikk laget eget servise med sitt monogram hos Mansard i Paris» står i sterk kontrast til de kjente bildene av den klassiske klippfiskk­onen som står krumbøyd over sin tunge bør. Hun hadde ikke «fire store stuer på rad», som det heter om arbeidsgiv­erens hus.

Denne boka er en gullgruve for den som vil fordype seg i denne delen av historien!

Og jeg må ta med en liten matsnutt. Denne oppskrifte­n er hentet fra Karen Spliid Møllers (1800–1880) håndskrevn­e kokebok, datert 1819. Allerede som 19-åring begynte hun å skrive på denne boka:

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway