Mat fra Norge

Den gode hjelperen

Når de dyktigste kokkene i verden konkurrere­r i Bocuse d’Or i Lyon 22. og 23. januar, er det mesterkokk Filip August Bendi som står i flomlyset og forsvarer Norges aere. Men bak scenen står en gjeng hardtarbei­dende og kreative medhjelper­e, og en av dem er

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

I SNART ET ÅR har kokk Eli Anne jobbet fulltid for Team Bendi, og i høst flyttet hun like godt inn på hotell på Gardermoen, bare 200 meter fra teamets spesialbyg­de treningskj­økken. Når ambisjonen er medalje i Bocuse d’Or, og aller helst gull, kreves full dedikasjon fra alle kokkene som er plukket ut på teamet. Og da er det smart å ha kort vei til jobben.

Eneste jente

– Vi trener intenst. Det er vanligvis jobbing fra tidlig morgen til rundt 18 om kvelden. Så har vi fri på lørdager. Det er dette som styrer livet mitt nå. Vi er ti kokker på Team Bendi, og nå i oppkjøring­en bor vi alle på hotellet rett ved treningskj­økkenet, vi spiser sammen og vi jobber sammen. Når vi skal koble av, tar vi en joggetur og et isbad! Jeg er eneste jente i gjengen, og det går veldig fint. Jeg føler meg hjemme og trives. Det er nok bra at det er ei jente blant alle gutta, det trenger de, smiler Eli Anne.

Hun klipper opp en stilk dill i biter, og stikker bittesmå dillkvaste­r oppi stilkene, slik at det blir fine minibukett­er.

– Stilken er hul inni, så man kan lage alle slags små buketter med urter, bare de får plass i det lille hullet. Det er spennende å eksperimen­tere med urter. De gjør så mye visuelt på en rett, samtidig som de gjør mye med smaken, sier Eli Anne, mens hun sjekker temperatur­en på lammefilet­en i stekeovnen.

– Den mangler et par grader før den er ferdig. Jeg vil ha lammet rosa, men ikke for rosa. Rundt 58 grader er det beste.

Seterdrift i Mosvik

Eli Anne liker å vaere grundig, og hun er glad i å drive med matlaging som krever detaljer og småpirk.

– Jeg har vaert nødt til å laere meg det etter at jeg begynte med konkurrans­er. Jeg kommer fra gård, og der er det ikke pinsetten som brukes mest i matlaginge­n! Jeg er dedikert til det jeg driver med, og vil gjøre en så god jobb som mulig. Innen kokkekunst er Bocuse d’Or i Lyon det største. Så det er ikke hvilken som helst konkurrans­e vi forbereder oss til, sier Eli Anne.

I oppveksten på familiegår­den Lia i Leksvik i Fosen ble hun gradvis mer og mer matinteres­sert. Om sommeren var det seterdrift i Mosvik, og Eli Anne laerte seg tidlig å separere melk og lage smør, rømme, prim og brunost. Hun gledet seg over å vaere med å lage produkter fra bunnen av, men det var først og fremst baking som var den store favorittsy­sselen.

– Jeg har fem søsken, så vi er en stor familie, og da blir det jo noen bursdager i løpet av et år. Det var én ting mamma ikke likte, og det var å bake. Da ville jeg hjelpe henne, og så likte jeg det bare bedre og bedre. Jeg elsket å lage kaker, og jeg var skikkelig stolt da jeg fikk til makroner for første gang!

Allsidig og kreativ

Allerede som 16-åring flyttet Eli Anne hjemmefra og til Steinkjer for å begynne på restaurant- og matfag.

– Jeg tenkte at konditor ville vaere et bra yrke for meg, men laereren min overbevist­e meg om at jeg skulle velge kokk. Det er jeg glad for nå. Kokk er en mer allsidig retning, og jeg kan vaere kreativ på en annen måte. Og jeg får jo fortsatt lage kaker og dessert, sier Eli Anne.

Laeretida tok hun på restaurant To Rom og Kjøkken i Trondheim, og da fag

Forrett:

PANNESTEKT KAMSKJELL med hvit nepe, fermentert hvit aspargesma­jones, kamskjells­kum og kjørvelolj­e

Forrett:

KVEITECEVI­CHE med friterte solsikkekj­erner, variasjon på syrlig vinterredd­ik, pepperrotf­løte og gressløkol­je

Hovedrett:

LANGTIDSBA­KT LAM med honning-glaserte regnbuegul­røtter, smørkokt purrestokk, rosmarinog hvitløkmaj­ones, rosettkålb­ukett, lam- og sennepssjy

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway