Mat fra Norge

Line og Audun vil ha deg til å spise alpakka

De aller fleste forbinder alpakka med ull og varme produkter. Nå skal vi også spise det flotte dyret med aner i Sør-Amerika.

- TEKST OG FOTO BJØRN HARRY SCHØNHAUG

HISTORISK SETT er alpakka et produksjon­sdyr som brukes til ull og kjøtt på helt andre breddegrad­er enn på Ringstadha­vna Gårdsslakt­eri på Rolvsøy i Fredriksta­d. For å unngå at det kun er ull som blir gull, sørger Line Werner Kolstad og Audun Kolstad for at hele dyret nyttiggjør­es.

– Vi slakter et reint overskudds­produkt, sier Audun Kolstad.

På gården har de 250 alpakkaer som produserer ull. Av dette lages forskjelli­ge plagg for helse og friluft, som selges via Norsk Alpakka. Når dagen kommer der dyra verken kan brukes til ull eller avl, har de fortsatt et langt liv der de går ute på beite og egentlig ikke er til annen nytte enn å vaere pene å se på.

– Alle dyr har rett på samme behandling. Det koster like mye å holde dyra gående selv om de ikke er egnet til videre produksjon. Vi kan ikke ha en bøling som ikke er til nytte, sier Audun Kolstad.

Heller enn å avlive dyrene uten å ha en tanke på videre bruk, bestemte ekteparet i Østfold for å utdanne seg til slaktere, bygge eget slakteri og få velsmakend­e kjøtt av alpakkaene.

De første i landet

Ofte stilles spørsmålet om hvorfor man skal spise alpakkakjø­tt.

– Noe av problemet for mange er at dette er pene dyr, sier Audun Kolstad.

Alpakkaen er vokser sent. Når de er to-tre år gamle, bestemmes det om dyrene skal brukes til avl eller ikke.

– Vi slakter aldri ungdyrene. Alpakkaene slaktes fra de er tre år og oppover, sier Line Werner Kolstad.

Det at ekteparet på Rolvsøy slakter dyrene, gjør at de i mye større grad får brukt hele dyret, noe som er bra sett i lys av ønsket om baerekraft i landbruket.

I dag finnes det rundt 3000 alpakkaer i Norge.

– Vi er de første til å starte med kjøtt

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway