Mat fra Norge

YTREFILET AV ALPAKKA MED PEPPERSAUS

-

4 porsjoner

cirka 800 g ytrefilet 4 knuste hvitløkfed­d en kvast frisk timian salt og kvernet pepper olje og smør til steking hakket persille

Pastinakkp­uré

600 g pastinakk

6 dl melk

2 ss smør salt og kvernet pepper

Peppersaus

1 stor sjalottløk, finhakket

2 dl rødvin

2 ½ dl innkokt viltkraft eller oksekraft 2 ts grov Dijon-sennep

1 ½ ss ripsgele

2 ss smør

½–1 ts knust pepper, sort og hvit salt

Til servering

paerebåter stekt gylne og møre med litt smør og honning stekt rosenkål, rosettkål eller grønnkål kokte og pannestekt­e småpoteter

Krydre kjøttet med salt og kvernet pepper. Vakuumer kjøttet med en god klatt smør og et par stilker frisk timian. Varm opp vannbadet til 55 grader. Legg i kjøttet og la det ligge i 1,5 time. Løft kjøttet ut av posen (og klapp det gjerne med kjøkkenpap­ir). Brun kjøttet raskt i en varm stekepanne med olje og smør rett før servering. La knuste hvitløkfed­d og en ekstra kvast med timian få steke med i pannen. Kjøttet skal få en fin og gyllenbrun stekeskorp­e på alle sider.

Skrell (eller skrap) og skyll pastinakke­n. Skjaer pastinakke­n i små biter. Legg bitene over i en kasserolle og tilsett melken.

Kok opp, og la det koke til det meste av vaesken har fordampet og pastinakke­n er helt mør. Bruk litt bakepapir som «lokk».

Kjør det hele til en jevn puré i en hurtigmiks­er.

Visp inn smøret og smak til med salt og litt kvernet pepper.

Ha rødvin og sjalottløk i en kasserolle og kok inn til 1/3 mengde. Tilsett kraft og la det koke inn til halv mengde. Visp inn kaldt smør i terninger, sennep og ripsgelé. Smak sausen til med salt og tilsett knust pepper.

Skjaer kjøttet i pene skiver og server med pastinakkp­uré, varme paerer, stekte eller dampede rosenkålbl­ader og stekte små poteter. Drypp over litt saus og server resten av sausen ved siden av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway