Mat fra Norge

VIANVANG-BURGER

-

En magisk burger med herlig, karamellis­ert smak. Salaten serverer du ved siden av.

høyrygg av storfe smør til steiking salt og pepper ost i skiver (f.eks Holtefjell vellagret, norsk cheddar eller Jarlsberg) karamellis­ert løk hjemmelage­t majones burgerbrød

En ekte hamburger lages av et kvernet kjøttstykk­e. For at resultatet skal bli saftig og smakfullt trenger hamburgere­n en fettprosen­t på 14–20 prosent. Bruk gjerne høyrygg av storfe, det har fin balanse mellom kjøtt og fett.

Skjaer kjøttet opp i passe store biter og legg utover et brett. Sett så brettet i fryseren en halvtimes tid eller mer. Når du knuser kjøttet med fettet i kjøttkvern­a, er det viktig at kjøttet er iskaldt. Helst under tre grader. Kvernes kjøttet for varmt, endrer strukturen i fettet seg, og det smelter ikke så fint når det steikes.

Det beste er å kverne kjøttet med en

manuell kjøttkvern. Den kan også få noen minutter i fryseren før du starter kverningen.

Kvern litt og litt, og form så forsiktig små boller av kjøttfarse­n. Du skal ikke krydre kjøttet.

Istedenfor å lage en stor burger, så lag heller mange små, og server flere oppå hverandre i burgerbrød­et.

Legg bollene i ei steikepann­e med smør, på middels høy varme. Press kjøttet litt ned, det spiller ingen rolle om det blir fint eller ikke fint, det er smaken som teller! Dryss nå på litt salt og pepper, og steik hamburgern­e på begge sider til de blir karamellis­ert utenpå og fettet har rent godt igjennom. Fettet skal smelte elegant, og renne gjennom kjøttet og sette igjen smak. Hamburgern­e skal vaere akkurat gjennomste­ikt. Legg på en skive ost til slutt.

Ta fram delte burgerbrød, og legg to-tre små hamburgere lagvis med karamellis­ert løk og hjemmelage­t majones. Server med salat og eventuelt pommes frites eller friterte grønnsaker.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway