Mat fra Norge

Therese og Ståle har vaert på Børsen i 25 år

God, hjemmelage­t mat og et godt vertskap er en vellykket kombinasjo­n. Nå har Therese og Ståle Simensen drevet Børsen Festlokale­r midt i Drammen sentrum i 25 år.

- TEKST OG FOTO BJØRN HARRY SCHØNHAUG

PÅ BRAGERNES TORG står det et høyreist, gult og mektig bygg med historie helt tilbake til første halvdel av 1800tallet. Inn gjennom gitterdøra, opp trapper på fløyelsmyk­e tepper og inn i en storslått sal med høye vinduer og hvite duker, får gjestene til ekteparet Simensen en fin ramme for jubileer, bryllup, konfirmasj­on og andre høytidelig­heter. Børsen Festlokale­r er ikke en restaurant, men et veldig populaert sted for drammenser­e og andre å feire store begivenhet­er i livet.

Når alle stoler og bord er i bruk, kan så mange som 225 gjester serveres samtidig.

Ikke lov med medbrakt

Hva gjestene ønsker å spise, varierer etter årstidene. Men indrefilet av storfe og lam er alltid etterspurt. Hjort er allikevel den aller mest brukte hovedrette­n. Fisk og suppe er populaere forretter, og crème brûlée er uslåelig som dessert. Noen gjester spør om å få ha med egen mat og egen kokk, men alle får nei til svar. Husets eget kjøkken håndterer derimot de fleste ønsker, og har servert både bjørn og alligator. Også et komplett vegansk måltid har blitt satt på festbordet.

Byens storstue

Hanna Winsnes, kjent for å vaere tidlig ute med å skrive kokebøker, ble født i Drammen. Da Park Hotel åpnet gourmetres­tauranten Hannas Kjøkken var Ståle Simensen med på laget. Han ble etter hvert hotellets kjøkkensje­f, men kastet stadig lange blikk i retning børsen. Drømmen var å drive for seg selv, og i 1997 ble både Ståle og Therese børsnotert. De hadde nådd sitt mål om å drive et sted med kvalitet i alle ledd.

Tro allikevel ikke at børsen er et sted for bare fiffen, selv om kong Harald og Dronning Sonja spiste her da det ble feiret at Drammen teater ble gjenåpnet etter brannen i 1993. Folk fra alle samfunnsla­g bruker byens storstue.

– All maten lages fra bunnen av, vi jukser ikke med noe, sier vertskapet, som forteller at de bruker så mange lokale og kortreiste råvarer som mulig. Laksen kommer gjerne fra Drammensel­va, friske jordbaer og grønnsaker hentes fra Lier. Fisk og skalldyr leveres fra Hansens Røykeri.

Ingen vanlig børs

Børsen i Drammen var ikke en børs der klokkene kimte og det ble solgt og kjøpt aksjer. Her var det nemlig handel med varer, blant annet korn og tømmer. Dagens børs er ikke den samme som da det hele startet for over 200 år siden. I 1866 rammet en stor bybrann Drammen, og Børsen gikk med i flammehave­t. Det nye bygget ble tegnet av den svenske arkitekten Emil Victor Langlet, som også bestemte hvordan Stortinget og Drammen teater skulle se ut. Den nye børsen ble innviet i 1871.

– Det har i alle år vaert festlokale­r i andre etasje, forteller Ståle Simensen.

I dag er det McDonalds som holder til i byggets første etasje, der det tidligere var varehandel og postkontor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway