Mat fra Norge

Barna vil elske denne kokeboka

-

THORBJØRN Egners velkjente univers er rammen rundt denne kokeboka, som nok er beregnet på de aller minste kokkene. Det begynner å bli skremmende mange år siden det å lese høyt for små barn var en del av min hverdag, men jeg ser at denne hadde egnet seg til også det. «Tante Sofie fikk oss til å love at vi også måtte skrive riktig omhyggelig om hvor viktig det er å rydde opp, både mens man lager maten og etter at man har spist. Hvis ikke blir kjøkkenet til et grisehus, sier hun.» Også opplysning­er om at løven har bidratt med to oppskrifte­r ville ha slått an.

Fine fotografie­r av mat

Kokebøker for barn er mildt sagt så ymse, og dette er en av de bedre. Illustrasj­onene fra Kardemomme by er levende og morsomme, og av matrettene er det brukt gode, ordentlige fotografie­r. Fru Bastians varme fengselsfr­okost får vaere et spontant eksempel på en oppskrift. Her skal det til eggerøre med gressløk, tomat, pølsebiter, bacon, tomatbønne­r og ristet brød. Forklaring­en er som i voksnes bøker, punktvis og greit forklart.

Den nevnte Tante Sofie, som jo er ganske streng av seg, bidrar også med noen regler. Først om matlaginge­n («Å vaske seg er helt nødvendig før man lager mat. Saerlig på hendene, men sjekk gjerne bak ørene også.»), men hun er ute med pekefinger­en også når det gjelder å oppføre seg ved spiseborde­t: «Ikke si aesj. Hvis du ikke liker maten, kan du likevel vaere høflig.»

Og det viktigste av alt: Det er mye god mat her, og det er tatt hensyn til målgruppen­s smak. Jonatans kylling i form er skikkelig god mat, samtidig som det er en grei rett å få til. Tante Sofie (hun gir seg ikke!) har en lasagne som er veldig grei skuring, og en knall rød tomatsuppe og Løvens hamburger kan få både den ene og den andre til å bli sultne.

Kapitlene har overskrift­ene frokost og lunsj, middag, kveldsmat og bakverk, det siste kapitlet stikker av med de fleste sidene. Her slår Løven til med en fristende sjokoladek­ake med ekte lys melkesjoko­lade, mens trikkeføre­r Syversens trikkekake­r med kardemomme er en fristende munnfull. Kardemomme­boller fra Kardemomme by skulle jeg gjerne slått kloa i, men her begynner oppskrifte­n å bli ganske komplisert. Noen ganger er det nok best å ha hjelp av en voksen assistent.

 ?? ?? KOKEBOK FRA KARDEMOMME BY Elin Vatnar Nilsen
98 sider
349 kroner
Cappelen Damm
KOKEBOK FRA KARDEMOMME BY Elin Vatnar Nilsen 98 sider 349 kroner Cappelen Damm

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway