Mat fra Norge

SMÅSTEIK/SOSEKJØTT

-

Småsteik, sosekjøtt eller kjøtt i mørke – kjaert barn har mange navn. Småsteik bringer frem gode minner fra barndommen, for det var en typisk søndagsmid­dag da jeg vokste opp. Hos oss ble retten ofte servert med kokte poteter, men i denne litt mer luksuriøse varianten har jeg valgt potetmos som tilbehør.

4 porsjoner

600 g bog eller høyrygg av storfe

4 ss hvetemel

1 ½ ts salt

½ ts pepper

2 ss smør eller margarin 1 løk

5 dl kjøttkraft

Potetmos

600 g melne poteter

1 dl melk

1 ss smør frisk eller tørket gressløk (valgfritt)

½ ts salt

¼ ts pepper

Forslag til tilbehør gulrot brokkoli tyttebaers­yltetøy

Skjaer kjøttet i cirka 4 × 4 cm store terninger. Ha melet, saltet og pepperen i en brødpose. Legg i kjøttet og rist posen godt, slik at kjøttet dekkes godt med mel.

Smelt smøret i en varm gryte. Rist av det overflødig­e melet på kjøttet, og brun det på høy varme i gryten til det får en fin stekeskorp­e. Det er en fordel å brune kjøttet i to eller tre omganger, slik at gryten alltid er varm nok. Legg det stekte kjøttet over på et fat.

Skrell løken og skjaer den i store båter. Fres løken et par minutter i gryten du stekte kjøttet i. Ha i litt smør ved behov.

Ha kjøttet tilbake i gryten sammen med ½–1 ss av melblandin­gen du vendte det i. Bland godt. Tilsett kjøttkraft­en og la det koke opp under omrøring. Legg på et lokk og la kjøttet trekke i 2–3 timer til kjøttet er mørt og fint. Smak til med salt og pepper. Lag potetmosen når kjøttet er i siste halvdel av koketiden. Skrell og kok potetene i usaltet vann i en kjele. Dersom potetene er store, kan du dele dem i to for å korte ned på koketiden. Koketiden varierer, men 15–25 minutter er en god pekepinn.

Hell av kokevannet fra potetene og la dem dampe seg tørre noen sekunder i kjelen. Tilsett melken og smøret, og mos potetene med en rotmoser eller potetmoser. Finklipp gressløken hvis du bruker frisk gressløk, og rør i gressløken, saltet og pepperen.

Skrell gulrøttene og skjaer dem i skiver. Skjaer brokkolien i buketter. Ha litt vann i en kjele og legg grønnsaken­e på en damprist, som settes nedi kjelen. Damp grønnsaken­e noen minutter med lokket på.

Server småsteiken med potetmos, nydampede grønnsaker og tyttebaers­yltetøy.

Melkefri ved å bruke et melkefritt alternativ til smør og melk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway