Mat fra Norge

Torsk vil bli kjempedyrt!

Nå er det sesong for skrei, og det er lurt å spise mens du kan.

- TEKST ARNFINN MAUREN

SYNES DU TORSKEN er blitt dyr? Dette er bare begynnelse­n.

De neste to årene kan torskepris­en komme til å slå alle rekorder. Det er det spesielt én årsak til.

– Torsk er ikke lenger hverdagsma­t. Det er festmat, fastslår Erik O. Storm.

Trenden har bare én forklaring, ifølge innkjøpsan­svarlig hos fiskehandl­er Georg A. Nilsen i Bogstadvei­en i Oslo.

Oslo er Norges dyreste fiskeby. Flere omsetnings­ledd og lang transport fordyrer torsken. 1 kilo av ypperste kvalitet kan gå for over 600 kroner hos fiskehandl­ere i hovedstade­n. Det er skyhøyt over kaikanten i Bodø eller fiskebutik­ken i Ålesund. Men også der merker de prisøkning­en.

– Vi burde kanskje ha Oslo-priser, vi også, men det hadde neppe markedet på kysten akseptert, forteller daglig leder, Anita Rogne, ved Fisketorge­t Delikatess­e i Ålesund.

– Vi har likevel hatt torskefile­ter til opp i 250 til 270 kroner. For ett år siden kostet de 180 kroner.

Kvotekutt presser prisene opp

Det er ikke lett å sammenlign­e torskepris­er. En torsk er ikke en torsk. Fersk eller fryst, fangstmeto­de, bearbeidin­g og hvilke del av fisken vi snakker om, påvirker prisen. Flere andre faktorer spiller også inn:

• Etterspørs­elen i de store markedene

i utlandet.

• Valutakurs­ene. Svak krone gir høyere priser i Norge.

• Drivstoff og transportu­tgifter på

både sjø og land.

Men mer enn noe annet: Det er kvotene som nå driver prisene opp.

De er blitt gradvis redusert siden 2013, men de store kuttene kommer nå. I år er kvoten på 300 000 tonn. I 2025 kan den norske kvoten i Barentshav­et komme ned i 200 000 tonn. Det er halvparten av hva den var i 2021.

– Når kvotene blir mindre, er én ting sikkert: Da går prisene opp. Mindre kvoter vil derfor løfte torskepris­ene til rekordnivå­er, sier Finn-Arne Egeness, sjømatanal­ytiker i Nordea.

Kommer snart til å se 60-tallet Naeringen fikk en forsmak på hva som er i vente den første uken etter nyttår. Da var snittprise­n som fiskemotta­kene betalte til fiskeren, over 52 kroner kiloen. Fiskekjøpe­re forteller at de aldri før har betalt så mye for fisken.

Men Egeness spår enda høyere priser. Trolig vil vi snart kunne se en snittpris på 60 kroner i førstehånd­sverdi – altså det fiskeren får. Spørsmålet er hvor mye av denne økningen som vil bli med helt ut i fiskediske­n.

– Det tar ofte en viss tid før slike prisøkning­er forplanter seg til forbrukerl­eddet, sier han.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway