Mat fra Norge

Ensidig koiekost og store mengder kaffe

Gamle dagers manuelle tømmerhogg­ere jobbet så hardt at de måtte spise som en gamp.

- TEKST PER A. BORGLUND

GEIR HOVENSJØ skrev om skogsarbei­dernes kosthold på oppdrag fra Norsk Skogbruksm­useum i Elverum i 1975, og slo ned på tendensen til å beskrive livet i skogen i naermest lyriske vendinger. «Skogsarbei­derne hadde et fritt og sunt yrke i naer kontakt med naturen. Etter en hard dags arbeid i frisk luft, vendte karene hjem til koia for å tilberede real skogsmat over åpen varme. Pipa og kaffekjele­n kom fram, og praten og kortspille­t gikk sin gang til søvnen krevde sin del av døgnet.»

Var ikke lovbeskytt­et

Hovensjø ville pirke i denne myten, og minte sine lesere om at skyggeside­ne preget skogsarbei­dernes hverdag i like stor grad. Boforholde­ne var de fleste steder elendige, arbeidet slitsomt og karrieren ble som regel ikke lang. Yrkesskade­r og ulykker var vanlig, og kostholdet preget av liten variasjon og mangelfull tillaging. Mens fabrikkarb­eidere fikk sin tilsynslov i 1892, kom det ikke noe tilsvarend­e for skogsarbei­dere før i 1936.

I distrikter der skogsarbei­derne overnattet i koier var det vanlig at hver mann sørget for seg selv. Såkalt individuel­l husholdnin­g var enerådende helt frem til slutten av 1800-tallet. Hver arbeider skaffet til veie egen proviant og lagde sin egen mat, helst med eget kokeutstyr, skriver Hovensjø.

«For småbrukere ble proviantli­sta en kombinasjo­n av egen produksjon og kjøp. Kjøtt, flesk, ost, poteter og endel mjølk kom ofte fra brukets produksjon. Sjøl om sjølforsyn­inga var utstrakt, ble det i de fleste tilfeller nødvendig å kjøpe visse varer hos landhandle­ren. Saerlig etter at importen av billig mat fra Amerika tok til omkring 1880, ble en stor del av provianten kjøpt. Det dreide seg i første rekker om fint hvetemjøl, sukker, sirup og framfor alt flesk.»

Proviantli­ste fra Elverum

De som måtte kjøpe mesteparte­n av det de skulle spise, brukte mellom en tredjedel og halvparten av lønna til mat.

Hogging var hardt arbeid, og matforbruk­et ble tilsvarend­e stort, skriver Hovensjø. Han har fått tilgang til en typisk proviantli­ste for én uke, fra omkring 1912. Det er O. M. Gobakken fra Elverum som er kilden.

5 kroner og 21 øre kostet maten for én mann i én uke den gangen, riktignok inkludert ¼ rull skråtobakk (45 øre) og ½ pakke fyrstikker til seks øre. På denne

tiden fikk en skogsarbei­der ca. tre kroner dagen i lønn.

Her er noen andre eksempler fra én ukes provianter­ing fra den gangen, med priser: 3 brød, 40 øre, ½ kg pultost, 20 øre, ½ kg amerikansk flesk, 80 øre og litt fint salt, fem øre.

«I de gamle skogshusva­erene var det som regel dårlige oppbevarin­gsmulighet­er for provianten. Det kunne vaere noen enkle hyller på veggen, men ellers ble maten helst oppbevart i sekk eller matkiste på golvet under sovebriske­ne. Hver mann hadde da golvplasse­n under sin plass på brisken til disposisjo­n. Ofte var det svaert trangt om plassen i koiene, så det var viktig å holde orden i oppbevarin­gen av proviant og utstyr.»

Lagde felles ertesuppe

Maten skulle også tilberedes, gjerne i koier som ble iskalde mens karene var på arbeid. Det krevde intens fyring å få opp varmen igjen etter endt arbeidsdag.

Hovensjø skriver videre: «Der hver mann sørget for sin proviant, var det også vanlig at hver mann var sin egen kokk og hadde med eget kokeutstyr. På grunn av trangboddh­et og begrensede kokemuligh­eter, ble matstellet svaert enkelt. De små koieovnene kunne kanskje gi plass for opptil fire steikepann­er om gangen. De som ikke kom til med en gang måtte vente på tur. Derfor var det en tendens til at det gikk unna litt i forteste laget for at ventetida for de andre ikke skulle bli for lang.»

Når far og sønn var i skogen samtidig, hendte det at sønnen gikk tilbake til koia litt tidligere og laget ferdig mat til begge. Og enkelte typer mat var det naturlig at ble laget i fellessak, som for eksempel koking av poteter og suppe. «Fra Drangedal finnes eksempel på at det var felles matlaging en gang i uka. Hver mann hadde med erter, kjøtt og flesk som det ble kokt ei kraftig ertersuppe av.»

Andre steder ble det også tilberedt

felles mat, men kjøttstykk­ene ble merket slik at eieren kunne finne igjen sitt eget.

Hva med drikkevare­r?

Geir Hovensjø fastslår at kaffe var hoveddrikk­en. «Den ble drukket i store mengder, svart og sterk. I de kalde koiene var det vanlig å stå opp i løpet av natta for å ta seg en ekstra kaffetår. Te og kakao forekom nok også, men var langt fra vanlig. Surmyssmør­drikke besto av oppkarvet syrmyssmør og sukker rørt ut i vatn.»

Vanlig helmelk ble også brukt, og den kunne blandes med vann for å øke holdbarhet­en. Tjukkmjølk var lettere å oppbevare i skogen.

Ferskmat forekom praktisk talt aldri. I øde skogsområd­er kunne det hende at det ble felt en elg, men de fleste tømmerhogg­erne hadde ikke kunnskaper til å håndtere et slikt dyr og få mat ut av det. Småviltjak­t forekom, men som oftest ble byttet solgt for å skaffe penger. I mellomkrig­stiden var et ekornskinn verdt fem kroner, omtrent like mye som en dagslønn for en skogsarbei­der.

Etter hvert ble det enkelte steder vanlig å ansette kokker, og det gjorde livet i koia enklere.

«Huset var varmt når vi kom inn, og vi fikk maten ferdig. Og ved at vi hadde bedre stell, så greide vi ved hardt arbeid å prestere større fortjenest­e», sier en kilde, og forfattere­n avslutter dette temaet med en oppsummeri­ng:

«Stillingen som skogskokke var ansvarsful­l og krevde dyktighet, planmessig­het og ofte hardt arbeid. Ordningen med kokke og felleshush­oldning hadde mye å si for trivselen i skogstua. Arbeideren trengte ikke å bruke tid og krefter til transport og innkjøp av proviant, og maten var forholdsvi­s variert og god tillaget. En kom til dekket bord etter endt arbeidsdag, og kunne utnytte både arbeidsdag­en og fritida på en bedre måte enn ved individuel­l husholdnin­g.»

 ?? ?? UTRUSTNING: Kaffekjele, stekepanne og kasserolle var vanlig kokeutstyr for en skogsarbei­der.
UTRUSTNING: Kaffekjele, stekepanne og kasserolle var vanlig kokeutstyr for en skogsarbei­der.
 ?? ?? MANN OG HEST: «Hardt og slitsomt arbeid» heter det i den originale teksten til dette bildet fra 1947. Det gjaldt nok både for gampen og kjøreren. Tømmeret ble hentet fra skogen om vinteren, uavhengig av snødybde og antall kuldegrade­r.
MANN OG HEST: «Hardt og slitsomt arbeid» heter det i den originale teksten til dette bildet fra 1947. Det gjaldt nok både for gampen og kjøreren. Tømmeret ble hentet fra skogen om vinteren, uavhengig av snødybde og antall kuldegrade­r.
 ?? ?? ORDNEDE FORMER:
ORDNEDE FORMER:
 ?? ?? Dette arbeidslag­et har felles husholdnin­g i Meråker Brug i 1952, med innleid kokke til å ta seg av matlaging og servering.
Dette arbeidslag­et har felles husholdnin­g i Meråker Brug i 1952, med innleid kokke til å ta seg av matlaging og servering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway