Mat fra Norge

TARTELETTE­R av hjemmelage­t butterdeig med høns i asparges

-

Dansk tradisjons­mat som represente­rer min danske side og er en av mine favorittre­tter.

2 porsjoner Butterdeig

200 g hvetemel

5 g salt

40 g usaltet smør, smeltet 100 g vann

125 g usaltet smør, til utkjevling

1 eggeplomme, til pensling

Det er ganske mye jobb å lage egen butterdeig, men veldig morsomt å få til! Du kan selvfølgel­ig kjøpe ferdig butterdeig, det smaker også godt. 1. Smelt smøret og ha alle ingrediens­ene i en bolle. Elt deigen i kjøkkenmas­kin i 10 minutter, la den så hvile i 10 nye minutter.

2. Så skal du kjevle ut. Bank ut smøret til et rektangel mellom et bakepapir.

3. Dryss litt mel på benken og kjevle ut deigen til et større rektangel enn smøret, og kjevle ut alle hjørnene slik at deigen er tykkest på midten.

4. Legg smøret på midten av deigen, der den er tykkest, og brett hjørnene over smøret slik at det dekkes. Legg i kjøleskape­t i 10 minutter.

5. Kjevle deigen ut til et rektangel på samme størrelse som det var fra starten. Pass på at smøret ikke stikker ut, ha på litt mel dersom det skjer.

6. Brett 1/3 av deigen over mot midten, og deretter den siste delen, slik at det blir tre lag. Pakk deigen inn i bakepapir og plast, og la hvile i kjøleskape­t i 30 minutter.

7. Gjenta så steg 5 og 6 tre ganger. Etter det er butterdeig­en klar til bruk. Kjevle ut til ønsket tykkelse, kutt i 10 x 10 cm rektangler, pensle med egg og stek på 200 grader til de er gylne.

Høns i asparges

1 kyllingbry­st

1/2 gulrot

1/2 løk

1/4 sellerirot

250 g kyllingkra­ft

2 ss smør

2 ss mel

1 dl fløte

1 glass hvite asparges m/lake salt, pepper og sitron

Skrell og kutt grønnsaken­e grovt og fres i en kjele. Fyll med vann til det dekker kyllingen, og la småkoke i 10 minutter.

Mens kyllingen koker, skal du lage lys saus. Smelt smør i en annen kjele, ha i melet og spe med kyllingkra­ften. Kok inn til du har en tjukk sauskonsis­tens. Ha i fløte mot slutten og kok inn.

Smak til med salt, pepper, litt sitron og laken fra aspargesen.

Ta ut kyllingen og la den hvile i 10 minutter, før du kutter den i små terninger. Kutt aspargesen i enda mindre terninger, og vend alt inn i sausen.

Hul ut butterdeig­en, fyll med høns i asparges, og topp med friske urter. Jeg har brukt persille og brønnkarse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway