Mat fra Norge

Kokkekurs og matglede

Det ble en matnyttig dag på Brimibue i Lom da Arne Brimi inviterte kjendiskok­k og Mastersche­f-programled­er Kjartan Skjelde til å holde kurs for bygdas unge kokkelaerl­inger.

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

FROSSEN GULROT ble grillet og omgjort til en delikatess­e sammen med speket reinsdyrhj­erte, grillet kongekrabb­e fikk elegant smak av nøttesmør, det ble kokt rømmegrøt med sellerirot og sesongens ferske skrei ble perfekt pannestekt og servert med luftig mandelpote­tpuré.

En verdifull dag

Målet for dagen var en seks-retters middag som kommunalko­miteen på Stortinget skulle nyte på Brimibue. Og både mesterkokk­er og laerlinger var i full sving fra morgen til kveld.

– Det er fantastisk å oppleve fagmannen Kjartan Skjelde i fri utfoldelse. Han er kreativ og inspireren­de, og for laerlingen­e våre er en slik dag verdifull. Ja, det er artig for meg også, vi kokker laerer jo av hverandre, sier Brimi.

Sammen med lokale reiselivsb­edrifter startet han opp Opplaering­skontoret Brimi-Kjøken i 2008. Brimis matfilosof­i står sentralt, og laerlingen­e får også ulike kurs og samlinger, utflukter i naturen rundt om i Jotunheime­n og studieture­r. Under Norgescup for kokkelaerl­inger i Stavanger i februar gikk laget fra Vianvang og Brimibue helt til topps.

– Det er vi alle veldig stolte av. Vi har en målsetting om å vaere i finalen i Norgescup hvert år, men det er første gang vi har klart å kapre gullmedalj­en, sier Brimi.

Hjerte til påske

Han følger nøye med mens kursleder Kjartan kunstneris­k anretter ei halv gulrot med gransirupm­ajones, eplepuré, fritert jordskokk og pepperrot, og topper det hele med et dryss speket og røykt reinsdyrhj­erte.

– Økologisk gulrot fra Søre Hosar i Skjåk, den er verdens beste. Denne er først fryst, og så grilla over bålvarme. Når gulrota fryses, får du virkelig tak i sødmen og den smaker ekstra mye. Så det er en god idé, sier Brimi.

Speket reinsdyrhj­erte er en ingrediens han bruker flittig, både kuttet i tynne skiver og servert med rømme og flatbrød, og som et krydder til andre retter. Men hjertet trenger ikke spekes for å smake godt. Brimi serverer det også fristende pannestekt sammen med norske grønnsaker.

– Dette er god og ekte mat, og flott å servere i påskehøgti­da, enten du er på hytta eller hjemme. Reinhjerte smaker mildt og godt, er mørt og lett å like. Poenget er å ikke gjennomste­ike det. Spør etter hjerte i kjøttdiske­n, og har de ikke reinhjerte, så er storfehjer­te også fint å bruke. Det bør vaere et mål for oss alle å øke mangfoldet på middagsbor­det. Folk sier de ikke spiser innmat, men de gjør jo det. I ei grillpølse, for eksempel, men da står det merket med kjøttråsto­ff, sier Brimi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway