Mat fra Norge

Tryller frem store smaker fra hode til hale

Han har jobbet i tetsjiktet i norsk gastronomi i over 20 år. Nå brenner Ronny Kolvik for at vi skal bruke hele dyret, for ikke å snakke om hele fisken.

- TEKST AMANDA BAHL SMAK AV KYSTEN FOTO TOVE LISE MOSSESTAD

– IKKE BARE ER det økonomisk lurt, men det pusher også frem nye ideer og kreativite­t, sier kokken.

Vi ankommer BRO føråpnings­tid, men det er langt fra stille i restaurant­lokalet. Det er mye som skal preppes for at maskinerie­t skal gå som smurt når gjestene kommer inn dørene. Varene skal tas imot, lageret skal ryddes og revisoren trenger en kjapp gjennomgan­g.

Med to restaurant­er og seks kantiner i drift, er det nok å henge fingrene i i Ålesund for kokk, sommelier og restaurant­driver Ronny Kolvik. Likevel tar han seg tid til å snakke med oss om et tema han virkelig brenner for: At vi må begynne å tenke annerledes om maten vår og råvarene vi bruker.

Spennende mat med alternativ­e råvarer

– En ting er jo at det begynner å bli veldig dyrt med mat. Å bruke alt er rett og slett økonomisk. Samtidig pusher det også frem nye ideer og kreativite­t, og det gjør maten mer interessan­t både for deg som kokkelerer og for den som skal spise. Det er mye mer spennende med alternativ­e deler, enn å bare bli servert en filet, deler Kolvik.

Mens restaurant­en BRO har en utpreget sunnmørsk profil, er nykommeren, og den litt mer rebelske BRYT, inspirert av spansketid­en i Ålesund. Her er det moderne tapasrette­r med fyrrige smaker som preger menyen.

– Begge restaurant­ene bygger på det samme konseptet, forteller Kolvik om stilen han selv har døpt til Kystgastro­nomi.

– Helt enkelt handler det om at vi har fokus på det som er her på kysten. Om det så er fra fjorden, havet, vokser langs kysten eller beiter i området. Uansett om det er råvarer fra sjø eller land er det viktig for oss å bruke alt.

Havets smalahove

– For eksempel bruker vi mye fiskeskinn og fiskehoder i begge restaurant­ene. I fiskehoden­e er det kjempebra kjøtt med skikkelig god smak. Vi er kanskje ikke så vant med å bruke det hjemme lenger, men om du ber om det i fiskehande­len eller fra fiskeren, så kan de levere. Det er jo en gang slik at fisken kommer opp av havet med hode, ler kjøkkenkun­stneren.

– Også skalldyr som sjøkreps, hummer og reker kan vi bruke enda mer av enn hva vi normalt gjør. Hva med å gratinere hodene her også, for eksempel? Det er ikke veldig mye mat i det, men masse smak som det er synd å ikke bruke.

Personlig liker kokken at maten har mye «punch» i smakene.

– Derfor er det også gøy å leke med tang og tare, som for eksempel butare, vingetang eller søl. Ved å tilsette det får du både ekstra salt og umami i rettene. Det er også grunnen til at jeg liker å bruke tørrfisk. Tørrfisken har en moden fiskesmak som gir maten et ekstra løft.

Breiflabb-«foie gras»

– Å lage god mat handler om å ha det gøy og tørre å bruke litt nye råvarer. Det er mye godt som kan lages på det vi ofte kaster i dag. Rogna på kamskjelle­t er for eksempel fin å bruke. Og ikke minst breiflabbl­ever. Kokken lyser opp når han snakker om dette.

– Sistnevnte er kanskje litt mer avansert å bruke, men det er absolutt verdt innsatsen. Ved å sukkersalt­e og posjere breiflabbr­ogna, får du en fiskepaté som du kan bruke på samme måte som gåselever. Det er kjempegodt.

– Der det er mye bein og fett er det også mye godt, konstatere­r Kolvik, før han legger siste ingrediens på en tallerken med rekehoder. Til tross for en tett timeplan har han tatt seg tid til å sette sammen tre oppskrifte­r til deg som du enkelt kan lage hjemme. Spis dem gjerne hver for seg, eller lag dem som deleretter og server kveiten til hovedrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway