Mat fra Norge

De har gitt Gjøvik et kulinarisk løft

Raufoss, Tromsø og Paris er sentrale byer i fortelling­en om hvordan Gjøvik sist sommer fikk en delikatess­eforretnin­g som har løftet byens sentrum.

- TEKST OG FOTO PER A. BORGLUND

GJØVIK-JENTA Mari-Mette og tromsøvaer­ingen Odd Andreas møtte hverandre på kokkeskole på Raufoss som 18-åringer, og etter utdannelse­n gikk ferden bl.a. til Tromsø. Der drev de to restaurant­en De 4 Roser i tre år, før et år som kjøkkensje­f og servitør ved den norske ambassaden i Paris ventet. Det ble en periode med mange kanapeer, boblende drikke og fornemme gjester i ambassadør­ens residens.

Lokalt og internasjo­nalt

Ideen om Tjønnås Delikatess­er oppstod ikke i hodet på ekteparet før for litt over et år siden, og i juni i fjor fikk «Den hvite byen ved Mjøsa» i Innlandet et etterlengt­et tilbud for matglade med behov for noe annet enn det kjedebutik­kene kan by på.

– Vi ville supplere, ikke konkurrere, forklarer Mari-Mette. Hele vitsen var å tilby kundene noe de ikke kunne få tak i andre steder i byen og distriktet. Det er snakk om f.eks. oster, spekemat, oljer, pasta, pesto og andre utvalgte varer fra lokale produsente­r, landet rundt og verden forøvrig. Hva som er i hyller og kjøleskap varierer selvsagt med sesongene.

Også lunsj og catering

Begrepet «delikatess­e» ble valgt bevisst, og for å gi urbane assosiasjo­ner. Utsalget i byens gågate skulle ikke bli nok en gårdsbutik­k, selv om flere lokale produsente­r er til stede med det de foredler.

– Det er ekstra gøy at de som har laget maten har et forhold til butikken, og selv kommer innom med varer, sier MariMette, som ikke bare er ekspeditør. Hun og Odd Andreas serverer også lunsj og kaffe, og bruker butikkens kjøkken som base for catering og pop-up-restaurant­er i byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway