Mat fra Norge

Brødrene Helle endte i den samme kurven

Det finnes klare regler for hva en kurv fra Valdres skal inneholde. Brødrene Normann og Svein Helle lager sin Hellekurv med blant annet blod og sirup.

- TEKST OG FOTO BJØRN HARRY SCHØNHAUG

KURV FRA VALDRES har «Beskyttet geografisk betegnelse». Som hovedpunkt skal spekepølse­ne fra dette distriktet ha kjøtt enten fra småfe, storfe eller vilt, og den skal vaere urøkt. Kurven skal ha mørk ytterkant og en rødfarget kjerne. På Røn i Vestre Slidre kommune i Innlandet driver brødrene Helle familiebed­riften Helle Kjøtt.

– Ja, det er noen regler for hva pølsene kan inneholde og hvordan de produseres, sier Normann Helle.

Han drar fram en kopi av forskrifte­n om vern av kurv fra Valdres. Der står det at du i tillegg til kjøttet kan bruke blod, innmat, potet, løk, rødvin, konjakk, sirup eller saft.

– Vi bruker blod og sirup.

Helle Kjøtt bruker storfekjøt­t i sin blanding, sammen med krydder og løk. Årlig foregår en kåring av den beste kurven. I 2021 var det hele 40 pølser med. Svein og Normann deltok med Hellekurv og Høylandsfe­kurv, og fikk gull for begge.

Lager prøvepølse

Det er drøye ti år siden Svein, Geir og Normann Helle etablerte Helle Kjøtt. Bedriften er en avlegger av Helle Slakteri.

– Onkelen vår startet det på 50-tallet, sier Normann.

Både Svein og Normann jobbet slakteriet, så ble det brått slutt.

Da bedriften gikk konkurs var brødrene så heldige at de fikk kjøpt både oppskrifte­r og rettighete­r, slik at de kunne føre Helle-navnet videre. De fortsatte å produsere Hellekurv.

– Det er en spekepølse som var kjent i markedet, både her i Valdres og ellers på Østlandet, forteller Normann.

I tidligere tider ble det laget kurv på i nesten hver eneste gård i hele Valdres, og hver gård hadde sin unike oppskrift. Oppskrifte­n Helle Kjøtt bruker er gammel, men eksakt hvor gammel vet de ikke. Enkelte oppskrifte­r i Valdres kan med sikkerhet føres tilbake til 1910, men sannsynlig­vis finnes det oppskrifte­r gjemt på gårder som er mye eldre. Kurv brukes både til hverdag og fest. De fineste stykningsd­elene gikk til festkurven.

– Den hadde de kanskje konjakk i, sier Normann.

For å få «Beskyttet geografisk betegnelse» er det mange kriterier som skal oppfylles. Ett av dem er at kurv fra Valdres ikke skal tilsettes startkultu­r, men spekes i friluft til den har blitt 30 prosent lettere.

– For hver batch veier vi en prøvepølse, sier Normann.

Med startkultu­r mener Normann at pølsene får et salamipreg, og det vil han ikke ha. Alt blir så likt.

Brødrene bruker hestetarm, det gir

 ?? ?? BRØDRE: Svein (t.v.) og Normann Helle har pølser i fingrene. Etter mange år har de opparbeide­t seg en solid dose med kunnskap om kurv og spekepølse­r.
BRØDRE: Svein (t.v.) og Normann Helle har pølser i fingrene. Etter mange år har de opparbeide­t seg en solid dose med kunnskap om kurv og spekepølse­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway