Mat fra Norge

Bonde midt i byen

Setter du passerspis­sen midt i Stavanger sentrum og tegner en sirkel på bare noen kilometer i diameter, finner du produsente­r som leverer økologiske grønnsaker, ost, saft, kaffe og sjokolade til gårdsbutik­ken midt i byen.

- TEKST OG FOTO PIA STRØMSTAD

– STAVANGER og Rogaland har et fint økomiljø med mange gode produsente­r, men det kan ofte vaere litt vanskelig å finne fram til de små produsente­ne. Derfor gjør vi vårt beste for å samle produkter fra norske øko-produsente­r på ett sted, sier Ida Sevheim og viser fram noe av mangfoldet i Ullandhaug Gårdsbutik­k. Den driver hun sammen med samboeren Dimitris Papachrist­odoulou.

Flere av produktene er helt lokale. Ostene fra det prisbelønt­e Stavanger ysteri ystes midt i byen. Ei Me Alt fermentere­r kimchi og kombucha av lokale råvarer, og Ullandhaug gård dyrker økologisk frukt og grønt like utenfor sentrum.

Fra gård i byen

I hyllene ligger friske grønnsaker fra det som bare er merket med Gården. Og Gården det er Ullandhaug gård. Du får gresskar og salater, flere sorter poteter, løk, hvitløk og mange typer kål. For bare noen kilometer fra sentrum, naer universite­tet og Ullandhaug­tårnet som står som et landemerke oppe på høyden, ligger gården som drives helt økologisk og med fokus på velferd og omsorg for både for dyr og mennesker.

For mange år siden ble det også åpnet en gårdsbutik­k oppe på Ullandhaug, og etter hvert fikk de en butikk i byen i tillegg. Flere år senere er det Ida og Dimitris som har tatt over butikken i byen og selger alt som produseres på gården. Alt fra grønnsaker og rabarbra til fuglekasse­r og blomsterbu­ketter.

Samarbeid på tvers

Mye handler om samarbeid. For Ida og Dimitris er det helt naturlig å samarbeide med dem som drev butikken før dem. Gunhild Flatebø og Harald Wiig BjørnNiels­en driver økologisk landbruk på den vesle øya Byre utenfor Stavanger. Derfra får butikken lammekjøtt fra dyr som går ute store deler av året.

– Lammekjøtt­et fra Byre er det beste jeg har smakt, og solbaermar­meladen deres er så god at den blir revet ut av butikken så snart den kommer i hyllene, ler Ida.

Samarbeide­t mellom de små bedriftene sprer seg som ringer i vannet. På Byre dyrker de også kål. Den er det stavangerb­edriften Ei Me Alt som viderefore­dler til sauerkraut og kimchi på glass. Ei Me Alt lager i tillegg kombucha av hyllebloms­t og friske baer som også dyrkes lokalt.

I hyllene finner du frukt- og baersafter fra Safteriet. De startet også opp på Ullandhaug gård. Etter noen år vokste de seg så store at de måtte flytte på seg. Saftene finner du nå over hele landet, men fortsatt har de beholdt et lite saftpresse­ri oppe på høyden på Ullandhaug.

Hele landet samlet

Men selv om mye produseres lokalt, også kaffe og sjokolade som lages på Stavanger kaffebrenn­eri, samles økoprodukt­er fra hele landet og fra utlandet, i gårdsbutik­ken.

Dimitris er veldig glad i krydder og urter fra Aukrust Gard og Urteri i Lom i Innlandet. Han henter fram mel fra Holli Mølle som selger veldig godt. Melet er steinmalt, og på hver melpose finner du hvilken gård som har produsert kornet. Spekematen fra Ask Gård på Jevnaker i Viken er håndlaget, og selv om det etter hvert er blitt vanskelig å få tak i norsk, økologisk kjøtt har de både kalkun og kylling fra Homlagarde­n i Hardanger i tillegg til lammekjøtt­et fra Byre.

– Tidligere har vi hatt kjøtt fra Grøstad gris i Vestfold og Nyyyt i Rogaland, men begge er gått bort fra å drive økologisk for heller å fokusere på dyrevelfer­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway