Mat fra Norge

Gi ungene mat, for Svarthe!

- PAB

BARE BRA BARNEMAT

En komplett guide gjennom barnematju­ngelen Stine P. Svarthe

208 sider

399 kroner

Forlag Nor

barebrabar­nemat.no

INVITASJON­EN «Velkommen til en roligere, enklere og mer harmonisk hverdag» burde lyde som musikk i ørene til alle småbarnsfo­reldre, og det er slik Stine P. Svarthe (som har en bachelor i ernaering) introduser­er seg selv og sin filosofi i sin nye bok om barnemat. Hun hevder å ha funnet en metode som gjør at du kan lese barnet ditt, og la det spise selv allerede fra seksmånede­rs-alderen.

Vi smake sin egen mat

Stine skriver selv at «Da datteren min skulle begynne med fast føde i 2016, visste jeg at jeg ønsket å gi henne hjemmelage­t mat. Men det føltes tungt og vanskelig. Rådene kom fra alle kanter, og anbefaling­en var som regel å gi ferdiggrøt.» Her får du derimot råd om å lage og servere hjemmelage­t barnemat, og la butikkjøpt vaere et alternativ bare når du er på farta.

Jeg er ikke lenger i målgruppen for denne bokas råd, men leser med interesse at barn til de er halvannet år gamle stort sett er villige til å smake på alt, og at de derfor bør introduser­es for så mange smaker som mulig i denne alderen. For siden kommer en periode der ungene har fobi for nye matvarer, før de igjen (3–6) er i sosialiser­ingsfasen. Det betyr at de gjerne spiser det andre spiser. I femårsalde­ren kommer også det forfattere­n kaller nysgjerrig­hetsfasen.

Svarthe terper også på det vi alle vet, at det er viktig at ungene selv er med og lager mat. Det gir mestringsf­ølelse, pirrer nysgjerrig­heten og matgleden. Og det er stor sannsynlig­het for at podene har lyst til å smake på det de selv har vaert med på å lage. «La barna skrelle en banan, helle melet i bakebollen, røre i gryta eller trykke på blenderkna­ppen, etter hvert kan du også gi barnet en kniv når det er modent for det», heter det.

Jeg gleder meg også over formulerin­ger som «Barn elsker smaker! I motsetning til hva mange tror, liker de fleste barn krydret mat og matretter med mye smak», og vi oppfordres til å lage barnemat som er noen skikkelige smaksbombe­r som vil utfordre barnas smaksløker.

Noe sier meg at Stine P. Svarthe rett og slett vil at vi skal behandle ungene som om de var små mennesker.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway