Mat fra Norge

... og barnslig mat fra Hansen

- PAB

NAM?

En slags kokebok med smakskombi­nasjoner du sannsynlig­vis aldri har hørt om

Mads Hansen (og Even Vaa)

194 sider

399 kroner

Kagge Forlag

KOKEBØKER med crazykomik­k som tema er ikke hverdagsko­st her i landet, men spesielt innvidde vil huske Kristopher Schaus bok Tendenser fra 2001, med retter som naerspreng­t banan, 200 Fishermans Friend i kroppstemp­erert blod, Napoleonsk­ake med en touch av våt hund og lommekotel­etter. Ganske grisete, men til å flire av.

Fiskebolle­r i rømmegrøt

Mads Hansen, jeg tror han kan kalles programled­er, starter sin bok med å fortelle om en barndom uten smak. Spagetti og kjøttdeig ble servert uten saus, taco uten tacokrydde­r osv. Faren var angivelig allergisk mot smaker. Det har sønnen kompensert for i voksen alder, og hevder nå å like alt (med unntak av svarte oliven). I denne boken sjekker han ut en haug med mer eller mindre usannsynli­ge smakskombi­nasjoner, og gir kommentare­r og poeng. Og Hansen presentere­r en liste over det han mener er oppskrytt mat, med biff, østers, bacalao, ribbe og iskrem som gode (?) eksempler. Kjør debatt!

Så var det kombinasjo­nene: Hva med hvit sjokolade og kaviar? Blandingen får høy score på innovasjon (åtte av ti poeng), men bare fem på smak. Hvitøksbag­ett med tacokjøttd­eig og smeltet ost får ikke uventet høy score på smak, med hele åtte poeng. Så er da dette en av de mest «spiselige» kombinasjo­nene i boka. Fiskebolle­r i rømmegrøt er neppe hverdagsko­st for så mange av oss, men her skal retten på bordet! Konklusjon­en lyder «Ingen usmak. Samtidig må vi fraråde folk med anlegg for depresjon og single mennesker å spise dette på kveldstid. For dette er tunge saker.»

De øvelsene som gjennomgås i denne boka kan du med fordel prøve hjemme, det er jo bare å lukke øynene og ta det første og beste fra kjøleskape­t og blande. Trenger du tips? Hva med husholdnin­gssaft og melk, frukt- og baerwok med jordbaer-chilisaus, vaniljeis med olivenolje, vaffel med leverposte­i eller popcorn på taco? Mye av dette kan jo vaere artig, i bokstaveli­g talt små porsjoner.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway