Mat fra Norge

Kyllinggry­te og flambert fiken

- PAB

GLAD AV MAT. HØST

Enkle, rene råvarer Gunhild Lovise Bjelland 144 sider

379 kroner

Ajax Forlag

DET ER HØSTEN som er tema for denne boka, men slapp helt av: Her er det mer enn nok av oppskrifte­r som fungerer som ei kule også nå, midt på vinteren. Ett av mange eksempler er fiskekraft (husk at det er nå sjømaten er på sitt aller beste), kokt på en blanding av hoder (uten gjeller), skinn og fiskebein og en haug med grønnsaker. Denne utgjør basisen i en hverdagsfi­skesuppe, der en boks hermetiske tomater og fileter av torsk eller sei er sentrale ingrediens­er. Rød, glovarm og fristende vintermat!

Varme steiner eller ovn

En annen oppskrift som virkelig er fristende har overskrift­en «Krydret kyllingfor­m», og skal tilberedes på varme steiner som har fått ligge i et bål. Gryta blir pakket inn i glava og får stå å godgjøre seg i tre timer før det er på tide å lukte og smake. Du kan selvsagt også bruke stekeovnen, og da kan formen gjerne bli stående i 6–8 timer på 120 grader. Du snakker om å bygge forventnin­ger til et måltid.

Vi finner også en oppskrift der sauekjøtt skal tilberedes med en tilsvarend­e teknikk. Bog, lårskiver eller koteletter (samme type kjøtt som du gjerne bruker til fårikål) saltes og pepres og legges i en ildfast form og får stå i ovnen i noen timer. Siden skal det krydres med bl.a. balsamico, lønnesirup, spisskumme­n, røkt paprika, chili og salt.

Kjøtt av storfe kan også få omtrent den samme behandling­en, og blir forvandlet til den italienske delikatess­en osso buco. I gryten skal det denne gangen bl.a. et par glass rødvin, hakkede tomater, laurbaerbl­ad, hvitløk, purre, pastinakk, gulrøtter og løk.

Men det er ikke bare middagsmat å finne mellom disse to permene, også smoothie har fått et eget kapittel. Har du noen gang hørt om peanøttsmo­othie? Peanøttsmø­r skal mikses sammen med bananer, havremelk, kakaopulve­r, olivenolje, salt, honning og espresso. Det høres ut som litt av en blanding.

Litt søtt til slutt? Forfattere­n frister med desserter, og innrømmer at sukker og mel spiller en avgjørende rolle for resultatet. Så sett deg ned og nyt cayennebro­wnie, seige ruter (som ser ut som en pizza med baer på toppen), eplekake med chili og appelsin eller for eksempel flambert fiken.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway