Mat fra Norge

Alt i ett-utekjøkken

Støpejern, et knitrende bål, gode råvarer og kald, frisk luft. Det finnes ingen bedre kombinasjo­n for å mane frem matlyst.

- TEKST OG FOTO

PER A. BORGLUND

MED EN stekehelle av støpejern og litt ved kan du lett tilberede mat til to-tre personer, enten det er pølser, flesk, biff, koteletter, burgere, fisk eller grønnsaker som står på menyen. Eagle products er ute med en panne som er ganske grei å ha med seg på tur, selv om det er begrenset hvor langt du gidder å drasse på den. Vekten er det eneste som taler mot den som turkamerat.

Satte seg ikke fast

Jeg fulgte rådet om å herde hellen et par omganger med høy varme og olje hjemme på kjøkkenet, og oppnådde noe som minnet om en non-stick-panne ved første gangs bruk ute. Verken kjøtt, løk eller speilegget festet seg til stålet, og det ved bruk av bare noen dråper rapsolje beregnet på steking.

Bålet jeg fyrte opp var meget moderat, men hellen ble kjapt mer enn heit nok til at det freste godt i flesk og bacon. Og varmen spredde seg raskt til hele overflaten. Vaer klar over det hvis du skal flytte eller justere vinkelen på stekehelle­n med hendene. Håndtakene er trolig også glovarme!

Et måltid er aldri ferdig før oppvasken er tatt, og også her oppførte hellen seg pent. Du vasker den bare med varmt vann og vanlig børste, og hele operasjone­n tok to minutter. Så er det bare å la den tørke, smøre på litt olje og henge den opp på veggen til neste gang det frister å ta frem utekjøkken­et.

Produsente­n anbefaler at stekehelle­n rengjøres med kun vann, ikke oppvaskmid­del, og at den lufttørkes. Bør settes inn med matolje. Butikkselg­eren anbefalte at hellen ble herdet med et par oppvarming­er (med olje som tåler høy varme) før bruk.

 ?? ?? GOD PLASS: Utnytter du hele arealet på denne stekehelle­n, lager du fort mat til to-tre personer i en operasjon. Det er heller ikke mye ved eller et stort bål som skal til for å få nok varme i støpejerne­t.
GOD PLASS: Utnytter du hele arealet på denne stekehelle­n, lager du fort mat til to-tre personer i en operasjon. Det er heller ikke mye ved eller et stort bål som skal til for å få nok varme i støpejerne­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway