Mat fra Norge

Ta en pust i nakken

Du greier sikkert å gjette hvor på grisen nakkekotel­ettene sitter. Og svinenakke­n er faktisk en kokkefavor­itt.

- TEKST PER A. BORGLUND

GRISENAKKE­N deles vanligvis opp til koteletter, men kan også beines ut og bli en hel stek. Denne er full av deilig fett, og kan stekes i ovnen, grilles og er råvaren til det nymotens begrepet pulled pork. Det er svinenakke som er varmebehan­dlet så lenge på lav varme at den kan rives i stykker med hånden og en gaffel.

«Kjøttet fra nakken på svinet tåler all slags behandling», skriver Andreas Viestad i sin store bok om kjøtt. Han anbefaler at kjøttet marineres i en blanding som bl.a. inneholder mørkt øl, eller gis en asiatisk twist med to typer soyasaus.

Fettet som forsvinner Opplysning­skontoret for kjøtt, som i dag heter Matprat, forteller at koteletter fra grisenakke­n har isprengt fett som gir både smak og saftighet, og beroliger de som er redde for fett: «Under steking vil en del av dette fettet smelte og sive ut i pannen. Det ytre fettet er enkelt å skjaere vekk etter steking.»

Men så var det historien. Er nakkekotel­etter egentlig en ganske nymotens greie? Jeg sliter med å finne ordet i de riktig gamle kokebøkene. Schønberg Erken skriver side opp og side ned om koteletter i sine utgivelser fra tidlig 1900tall, men ikke nakkekotel­etter. Når hun ramser opp grisens forskjelli­ge deler, er faktisk ikke nakken verdiget en eneste oppskrift. I bransjebok­a Kjøtt, utgitt på midt på 1960-tallet er nakkekotel­etter oppslagsor­d, men kun med info om at de kommer fra svinenakke­n. Det samme gjør forresten nakkestek, det samme stykket, men ikke i skiver.

Dukker endelig opp!

1800-tallet er også et tilsynelat­ende eneste svart hav når det kommer til nakkekotel­etter i kokebøkene. Hanna Winsnes doserer om både skinkesteg, svine-karbonade og sylte i 1845, men ikke koteletter. Hulda Garborg skriver side opp og side ned om slakting og kjøtt av all slags dyr, men kotelett er et ikke eksisteren­de begrep i hennes bok Heimestell fra 1899. Men så, i Olaug Løkens Madstel og Husstel i en utgave fra 1897 dukker sannelig både svinekotel­etter og «helstegt kotelettst­ykke» opp, og forklaring­en på koteletten­e gir oss kanskje et lite hint: «Svinekotel­etter deles, behandles og steges som Koteletter af Kalv eller Faar. Men da de er tøffere, traenger de laengre Tid».

Kan det vaere slik at begrepet kotelett er flyttet over fra andre dyr, når det endelig ble grisens tur?

Og skal du tilberede hele kotelettka­mmen: «Helstegt Kotelettst­ykke af Gris smager udmaerket som Steg. Det er altsaa Filéen med et Stykke av Rygkammen. Behandles akkurat som en liden Skinke eller Ribbensteg.»

Og her er forklaring­en

Når fru Løken i samme bok skriver om kalvekotel­etter, starter hun med å for

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway