Mat fra Norge

Lager trolig Norges beste spekeskink­e

-

VIKEN: Hommelstad Gård i Innlandet fikk tildelt Spesialite­t for sin spekeskink­e Hommelstad 523 (523 er minimum antall dager det tar å få skinken ferdig, fra grisen fødes til den kan spises) under messen Umami Arena på Lillestrøm. Spekeskink­en fikk hele 95 av 100 poeng fra fagjuryen, noe som bare har skjedd en gang tidligere. Så alt tyder på at dette Norges beste spekeskink­e.

Det var landbruks- og matministe­r Sandra Borch som delte ut prisen på fellesstan­den til over 50 norske produsente­r. Statsråden gikk gjennom fagjuryens begrunnels­e, og fikk selvfølgel­ig også smake.

Spekeskink­a Hommelstad 523 er produsert på nøttefôret frilandsgr­is. Gården ligger ved Hamar, og her lever grisene ute i det fri. Det gir perfekt marmorert kjøtt.

– Det er umulig å skape verdens beste spekeskink­e, uten verdens beste råvare. Grisen vår er nøkkelen. Den fôres med nøtter og beveger seg mye utendørs, forteller Mathias Kolstad. Han driver Hommelstad Gård.

Fagjuryen var svaert begeistret under vurderinge­n av spekeskink­en, og noen mente at dette måtte vaere landets beste spekeskink­e. Juryen brukte ord som «flott marmorerin­g, nydelig farge og duft av nøtter, nydelig balanse i smak og salt og denne spekeskink­en har alt, lukt, konsistens og smak.»

Bak merkeordni­ngen Spesialite­t står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdeparte­mentet. Stiftelsen har også ansvaret for

Kvalitetss­ystem i landbruket og merkeordni­ngen Nyt Norge. Det er i dag litt over 500 matprodukt­er i Norge som er godkjent for å bruke Spesialite­t.

Les mer her:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway